Severin: România este un stat vulnerabil, care poate fi insultat şi tăiat de la porţie în cadrul UE

Europarlamentarul PSD Adrian Severin susţine că România poate fi insultată fără să existe riscul unei reacţii puternice, adăugând că este un stat care s-a pus în situaţia de a fi "politiceşte vulnerabil", aceasta însemnând inclusiv că poate fi "tăiat de la porţie" în cadrul UE.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului Severin: România este un stat vulnerabil, care poate fi insultat şi tăiat de la porţie în cadrul UE

Europarlamentarul PSD Adrian Severin (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Adrian Severin a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că există în cadrul Uniunii Europene membri care nu doresc alături de ei state sărace şi că dreapta europeană îşi doreşte o uniune formată doar din state puternice economic şi ca Europa să fie doar "o Europă-piaţă".

Severin a apreciat că din cauza acestei concepţii Germania nu a dorit din start ca România să adere la UE, adăugând că pe membrii Parlamentului Germaniei, care au cerut Uniunii Europene să sisteze alocarea fondurilor europene pentru ţară, "puţin îi interesează problema corupţiei de aici".

"Au fost împotrivă pentru că nu vor state sărace", a susţinut Severin.

Întrebat dacă România este vizată de tăierea fondurilor, dat fiind că există şi alte state sărace membre ale UE, Severin a spus că bineînţeles că există şi alte state sărace, precum Bulgaria, dar a subliniat că România s-a pus singură în postura de stat "politiceşte vulnerabil".

"Nu este vorba numai de state sărace, ci şi de state politiceşte vulnerabile. România s-a pus în situaţia de a fi politiceşte vulnerabilă. Este statul care poate fi insultat fără să existe riscul ca de acolo să vină o reacţie puternică şi pertinentă, este statul care s-a izolat. Noi am fost, după cum ştiţi, sau ne-am autodeclarat stat pe axa Washington-Londra-Bucureşti şi constatăm că nici Washingtonul nu ne sprijină, nici Londra nu ne sprijină – aş zice chiar dimpotrivă, ca să las Washingtonul de-o parte. Deci un stat vulnerabil, un stat izolat este cel mai potrivit pentru a fi întotdeauna folosit ca material didactic sau în orice caz pentru a fi tăiat de la porţie", a spus Severin.

Severin a adăugat că el nu ar spune despre România că este un stat sărac, "pentru că românii în mod natural nu sunt săraci", ci mai degrabă un stat cu nevoi semnificative.

"Dar suntem o ţară bogată cu oameni săraci din cauza unei proaste guvernări, din caza unei proaste gestionări a bogăţiei noastre naturale. Din păcate aşa este. Este unul dintre statele care, fiind unul dintre cele mai vulnerabile şi mai izolate, este expus unor astfel de politici. Aşa se explică de ce România este dată în permanenţă exemplu negativ sau obiect al unor politici mai puţin caracterizate de ideea unităţii europene. Nu trebuie să uităm că România este un stat destul de mare şi din cauza acesta, cu mărimea ei, cu forţa ei naturală, în mod obiectiv este luată în consideraţie cu destulă emoţie în ceea ce priveşte concursul intern, competiţia internă. Este un alt motiv pentru a pune România în situaţia de a nu fi atât de puternică în această competiţie", a afirmat europarlamentarul PSD.

Severin a adăugat că românii au păcatele lor, care sunt mari şi ţin inclusiv de comportamentul românilor, în general, de modul în care ei au fost guvernaţi, la nivel central şi la nivel local.

El a subliniat că nu crede că este "patriotic ca românii să ascundă gunoiul sub covor", ci, dimpotrivă, "trebuie să îl măture, inclusiv când împrumută mătura de la altcineva şi nu este mătură producţie românească".

Europarlamentarul Adrian Severin, primul pe lista PSD pentru Parlamentul European, s-a aflat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în cadrul campaniei de promovare a partidului pentru alegerile europarlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici