ALEGE SMART. Consiliile Judeţene sunt moştenire de la Cuza. Ce presupune funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean

  • Consiliile judeţene apar în timpul domnieie lui Alexandru Ioan Cuza
  • În 1929, este instituită funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean
  • Pe timpul comuniştilor consiliile judeţene se transformă în consiliile populare judeţene
  • Până la 16.000 de lei este indemnizaţia unui preşedinte de Consiliu Judeţean
Urmărește
1066 afișări
Imaginea articolului ALEGE SMART. Consiliile Judeţene sunt moştenire de la Cuza. Ce presupune funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean
Duminică alegi nu doar primarul, ci şi consilierii judeţeni. România are patruzeci şi două de judeţe, iar după alegeri ele vor fi conduse de câte un preşedinte de Consiliu Judeţean.El este responsabil în faţa ta de buna funcţionare a administraţiei judeţene. Cu alte cuvinte, dacă primarul nu face ceea ce trebuie, şeful lui, la care te poţi plânge, Teoretic, e preşedintele de Consiliu Judeţean. Tot preşedintele Consiliului Judeţean reprezintă judeţul în relaţia cu celelalte autorităţi. Cum ar fi guvernul.Instituţia Consiliului Judeţean ai moştenit-o de la Alexandru Ioan Cuza. 
 
În prima parte a domniei sale, odată cu adoptarea unui mare pachet de legi, Alexandru Ioan Cuza introduce şi instituţia Consiliilor Judeţene. Un consiliu judeţean era administrat de un prefect. Abia în 1929, apare funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, care, împreună cu consiliul, avea în atribuţiile sale administrarea taxelor judeţene pentru drumuri, organizarea târgurilor şi a iarmaroacelor, dar şi administrarea drumurilor judeţene şi a canalelor. 
 
La începutul regimului comunist, consiliile judeţene au dispărut. În locul lor, în 1965, au apărut consiliile populare judeţene. Cu mari puteri. Spre exemplu, aveau competenţa de a alege şi a revoca judecătorii şi procurorii şefi ai judeţelor.După Revoluţie, până la adoptarea legii administraţiei publice locale, administrarea judeţelor a fost făcută de consiliile judeţene ale Frontului Salvării Naţionale.
 
Atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean:
  • Răspunde în faţa alegătorilor de buna funcţionare a administraţiei judeţene
  • Reprezintă judeţul în relaţiile cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele fizice şi juridice române şi străine
  • Administrează aparatul Consiliului Judeţean
  • Asigură respectarea Constituţiei, aplicarea legilor, a decretelor preşedintelui şi hotărârile Guvernului
Sursa: Legea administraţiei publice locale
 
Indemnizaţii Consiliul Judeţean:
  • Preşedintele CJ – 16.000 - 17.000 de lei
  • Vicepreşedinte CJ – 13.000 – 14.000 de lei
  • Consilier Judeţean – 1.000 de lei
Sursa: Declaraţiile de avere
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici