Prima pagină » Alegeri Parlamentare 2008 » FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

Românii din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în 221 de secţii de votare, având la dispoziţie 1.240.000 de buletine de vot - 620.000 de buletine pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.
FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă

Din partea Alianţei politice PSD+PC au fost acceptate, pentru Camera Deputaţilor, candidaturile lui Marian Popescu, în Colegiul uninominal 1, Tudor Panţîru, în Colegiul uninominal 2, Ana Birchall, în Colegiul uninominal 3, Armand Schor, în Colegiul uninominal 4. Marian Dan Mocanu şi Viorel Duca vor candida, din partea alianţei, pentru Senat, în colegiile 1, respectiv 2.

Din partea PNG-CD, au fost acceptate candidaturile Doinei Rizea, propusă pentru Camera Deputaţilor în Colegiul uninominal 1, Anatolie Muntean, în Colegiul uninominal 2, Milana Ştefan, în Colegiul uninominal 3, Alexandru-Sorin Nicolescu, în Colegiul uninominal 4. Pentru Senat, PNG-CD i-a propus pe Cristina-Daniela Galeş, în Colegiul uninominal 1 şi Sorin-Ioan Udroiu, în Colegiul uninominal 2.

De asemenea, a fost de acceptată o singură candidatură din partea unui independent, cea a lui Constantin-Ciuciu Timoc, pentru un mandat de deputat, în Colegiul uninominal 3.

Totodată, au fost respinse şase candidaturi, dintre care două propuneri ale Alianţei electorale – Partidul Verde Ecologist: Curelea Iulian, propus pentru Senat în Colegiul uninominal 1 şi Laurenţiu Olimpius Fulga, în colegiul uninominal 2 pentru Senat. Din partea Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale, a fost respinsă candidatura lui Nicolae Popa, pentru un mandat de deputat în Colegiul uninominal 3.

Au fost de asemenea respinse trei candidaturi din partea Partidului România Mare: Mihăiţă Voicu, propus pentru Camera Deputaţilor în Colegiul uninominal 1, Alina-Diana Nicoară, propusă pentru un mandat de deputat, în Colegiul uninominal 2, Mariana Bădan, propusă pentru Camera Deputaţilor, în Colegiul uninominal 3.

Circumscripţia pentru românii din străinătate include patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi două colegii pentru Senat, delimitate în funcţie de zona geografică. Cele două colegii pentru Senat sunt compuse din colegiile pentru Camera Deputaţilor, suprapuse câte două.

Ministerul de Externe a anunţat că numărul total de buletine de vot stabilit pentru secţiile de vot din străinătate este de 620.000 de buletine pentru Camera Deputaţilor şi acelaşi număr de buletine pentru Senat, în total fiind 1.240.000 de buletine de vot peste hotare.

Potrivit MAE, pentru fiecare Cameră, în Colegiul 1 vor fi distribuite 300.000 buletine, în Colegiul 2 au fost repartizate 100.000 buletine, în Colegiul 3 – 120.000 de buletine, iar în Colegiul 4 au fost trimise 100.000 buletine.

Totodată, MAE precizează că a finalizat procesul de expediere a buletinelor de vot către misiunile diplomatice şi oficiile consulare româneşti din străinătate, care, la rândul lor, le vor redistribui tuturor secţiilor de votare deschise în ţara de reşedinţă.

Material realizat de Miruna Badea, [email protected]

Votul în străinătate pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi pentru referendum va începe la ora 7.00, ora locală a fiecărei ţări şi se va desfăşura până la ora 21.00.

Astfel, românii din Noua Zeelandă vor fi primii care vor putea vota, la secţia deschisă la Wellington. Aceasta, având în vedere decalajul orar, se va deschide, potrivit orei României, sâmbătă, la ora 21.00 şi se va închide duminică, la ora 11.00, ora României. Ultimele birouri de vot vor fi deschise la Los Angeles şi San Francisco, duminică la ora 17.00, ora României, urnele fiind închise luni, ora 07.00.

Cele mai multe secţii de votare vor funcţiona în SUA, Spania şi Italia. Potrivit MAE, românii din Statele Unite vor avea la dispoziţie 30 de secţii de votare, cei din Spania vor avea 20, iar în Italia vor fi înfiinţate 19 puncte de vot cu ocazia alegerilor parlamentare.

MAE a creat o rubrică specială pe site-ul său dedicată procedurii de vot pentru alegerile de la 30 noiembrie.

În spaţiul UE, românii vor putea vota cu buletin de identitate şi un document emis de ţara de reşedinţă sau cu paşaport. În afara spaţiului UE, românii nu vor putea vota decât cu paşaport. Turiştii şi persoanele ale căror acte de identitate sunt expirate nu îşi vor putea exercita dreptul de vot. De asemenea, nu se va putea vota pe baza titlurilor de călătorie.

Potrivit legii, există patru colegii pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat, acestea fiind grupate în circumscripţia electorală numărul 43.

MAE avertizează că cetăţenii români din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 30 noiembrie doar dacă dovedesc că au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află, astfel că românii aflaţi în altă ţară ca turişti sau cu afaceri nu pot vota.

MAE a postat pe site-ul său, dar şi pe site-urile mai multor ambasade, documentele necesare pentru a dovedi domiciliul sau reşedinţa, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări.

Reşedinţa în străinătate va trebui probată cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autorităţile din ţara în care locuiesc alegătorii români.

MAE a dispus deja măsurile necesare pentru ca misiunile diplomatice să identifice documentele necesare pentru fiecare stat în care vor funcţiona secţii de votare, urmând ca, ulterior finalizării acestei acţiuni, să le aducă la cunoştinţa publicului în timp util.

În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, este necesar paşaportul simplu valabil cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate, aceştia au nevoie pentru vot de paşaportul simplu valabil sau, în cazul statelor membre UE, de cartea de identitate valabilă, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine, care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

De asemenea, conform Legii nr. 35/ 2008, nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce înseamnă că nu se va putea vota pe baza titlului de călătorie. De asemenea, cetăţenii români care, în ziua alegerilor, se vor afla în altă ţară, în scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.

Citeşte mai multe…