- Home
- Alegeri parlamentare 2008
- BUCUREŞTI, (27.11.2008, 16:20)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă
Românii din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în 221 de secţii de votare, având la dispoziţie 1.240.000 de buletine de vot - 620.000 de buletine pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.
Urmărește
23 afișări
FOCUS: Românii din străinătate votează în 221 de secţii, primii vor fi cei din Noua Zeelandă (Imagine: Mediafax Foto)
Votul în străinătate pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi pentru referendum va începe la ora 7.00, ora locală a fiecărei ţări şi se va desfăşura până la ora 21.00.
Astfel, românii din Noua Zeelandă vor fi primii care vor putea vota, la secţia deschisă la Wellington. Aceasta, având în vedere decalajul orar, se va deschide, potrivit orei României, sâmbătă, la ora 21.00 şi se va închide duminică, la ora 11.00, ora României. Ultimele birouri de vot vor fi deschise la Los Angeles şi San Francisco, duminică la ora 17.00, ora României, urnele fiind închise luni, ora 07.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Valdimir Putin se confruntă cu o revoltă a armatei, deoarece „comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Vezi mai multe articole din categoria alegeri-parlamentare-2008
Cele mai multe secţii de votare vor funcţiona în SUA, Spania şi Italia. Potrivit MAE, românii din Statele Unite vor avea la dispoziţie 30 de secţii de votare, cei din Spania vor avea 20, iar în Italia vor fi înfiinţate 19 puncte de vot cu ocazia alegerilor parlamentare.
MAE a creat o rubrică specială pe site-ul său dedicată procedurii de vot pentru alegerile de la 30 noiembrie.
În spaţiul UE, românii vor putea vota cu buletin de identitate şi un document emis de ţara de reşedinţă sau cu paşaport. În afara spaţiului UE, românii nu vor putea vota decât cu paşaport. Turiştii şi persoanele ale căror acte de identitate sunt expirate nu îşi vor putea exercita dreptul de vot. De asemenea, nu se va putea vota pe baza titlurilor de călătorie.
Potrivit legii, există patru colegii pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat, acestea fiind grupate în circumscripţia electorală numărul 43.
MAE avertizează că cetăţenii români din străinătate îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 30 noiembrie doar dacă dovedesc că au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află, astfel că românii aflaţi în altă ţară ca turişti sau cu afaceri nu pot vota.
MAE a postat pe site-ul său, dar şi pe site-urile mai multor ambasade, documentele necesare pentru a dovedi domiciliul sau reşedinţa, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări.
Reşedinţa în străinătate va trebui probată cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autorităţile din ţara în care locuiesc alegătorii români.
MAE a dispus deja măsurile necesare pentru ca misiunile diplomatice să identifice documentele necesare pentru fiecare stat în care vor funcţiona secţii de votare, urmând ca, ulterior finalizării acestei acţiuni, să le aducă la cunoştinţa publicului în timp util.
În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, este necesar paşaportul simplu valabil cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.
În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate, aceştia au nevoie pentru vot de paşaportul simplu valabil sau, în cazul statelor membre UE, de cartea de identitate valabilă, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine, care dovedeşte reşedinţa în străinătate.
De asemenea, conform Legii nr. 35/ 2008, nu se va putea vota pe baza actelor temporare de identitate, ceea ce înseamnă că nu se va putea vota pe baza titlului de călătorie. De asemenea, cetăţenii români care, în ziua alegerilor, se vor afla în altă ţară, în scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe