Alegeri parlamentare 2020. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi în secţia de votare, în contextul COVID-19

  • Duminică, 6 decembrie, au loc alegerile parlamentare
  • Din cauza epidemiei de coronavirus, alegătorii sunt obligaţi să respecte măsurile sanitare speciale
  • Toţi participanţii la vot vor purta masca de protecţie
Urmărește
2411 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare 2020. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi în secţia de votare, în contextul COVID-19

Alegeri parlamentare 2020. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi în secţia de votare, în contextul COVID-19

Românii vor vota duminică, 6 decembrie, senatorii şi deputaţii pentru următorii 4 ani. Din cauza epidemiei de coronavirus, autorităţile au impus o serie de măsuri speciale de protecţie. Iată de ce trebuie să ţii cont când vei merge să votezi.

Potrivit hotărârii CNSU, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii la procesul electoral, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare. De asemenea, distanţarea fizică trebuie păstrată la minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral, iar secţiile de votare trebuie să aibă dezinfectanţi pe bază de alcool.

Temperatura celor care vin să voteze la alegerile parlamentare va fi măsurată la intrarea în secţia de votare. Numărul total de persoane care se vor afla în acelaşi timp, în fiecare secţie de votare, nu va fi mai mare de 15. Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât, în sala unde se votează, să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.

Toţi alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare, precum şi înainte de a părăsi localul de vot. Ei vor introduce actul de identitate în suportul tabletei, pentru ca datele lor să fie preluate de sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile. Apoi, votantul va trebui să-şi îndepărteze masca pentru scurt timp pentru a putea fi identificaţi. După identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca, acoperind nasul şi gura.

Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral ai secţiei de votare, în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT”. Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral ai secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora.

În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrare, asigurând o distanţă de minimum 1 metru faţă de alegător.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici