Alegeri parlamentare. Câţi români din diaspora au ales votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare 2020

  • Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, la votul prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare, de pe 6 decembrie, s-au înscris 39.244 de români aflaţi în străinătate.
  • Românii din străinătate vor avea posibilitatea de a alege 4 deputaţi şi 2 senatori.
  • Alegătorilor din diaspora le-au fost alocate două zile pentru exprimarea votului, pe 5 şi pe 6 decembrie.
Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare. Câţi români din diaspora au ales votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare 2020

Alegeri parlamentare. Câţi români din diaspora au ales votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare 2020

Astăzi, 4 decembrie, se deschid primele birouri de vot din străinătate. Pentru diaspora au fost alocate două zile de vot, pe 5 şi 6 decembrie, în intervalul orar 07:00-21:00.

Prima secţie de vot din diaspora se va deschide în Noua Zeelandă, în Auckland. Ea se va deschide la ora 07:00, ora locală, respectiv vineri, ora 20:00, ora României. După Noua Zeelandă vor urma Australia şi Asia. Secţiile de vot care se vor închide ultimele vor fi cele din America, luni dimineaţă, ora României.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat anul acesta 748 de secţii de votare în diaspora, spre deosebire de alegerile anterioare, din 2016, când au fost numai 417 de secţii alocate diasporei. 

Ţările în care există cele mai multe comunităţi de români vor găzdui şi cele mai multe secţii de vot:

  • Spania - 140 de secţii  (53 de secţii în anul 2016)
  • Italia - 137 de secţii (73 de secţii în 2016)
  • Germania - 61 de secţii (15 secţii în 2016)
  • Marea Britanie - 50 de secţii (21 de secţii în anul 2016)
  • Franţa - 48 de secţii (16 secţii în 2016)
  • SUA - 36 de secţii (31 de secţii în anul 2016).

Vezi aici harta cu lista secţiilor de vot din străinătate.

Harta secţiilor de votare în străinătate permite cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să identifice secţiile de votare din apropiere şi să-şi planifice participarea la alegerile parlamentare organizate în străinătate pe 5 şi 6 decembrie 2020, în intervalul orar 7.00 – 21.00 (ora locală), astfel încât să poată fi evitat riscul de producere a unor aglomerări la unele secţii de votare din străinătate.

De asemenea, în cazul unor relocări de secţii de votare, din motive obiective generate de situaţia pandemică, harta interactivă va fi actualizată pentru a pune la dispoziţie informaţii în timp real.

Totodată, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 şi 6 decembrie 2020 în străinătate: 004 021 431 2065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă 24 din 24 de ore în perioada 3 decembrie 2020 (începând cu ora 08.00) – 7 decembrie 2020 (până la ora 20.00, ora României).

De reţinut în procesul de desfăşurare al alegerilor parlamentare în diaspora este că toţi cetăţenii care se află în incinta secţiei de votare la ora 21:00 (ora de închidere a urnelor) şi nu au reuşit să voteze, o vor putea face până la ora 23:59 (ora locală).

Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, la votul prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare, de pe 6 decembrie, s-au înscris 39.244 de români aflaţi în străinătate. AEP a raportat peste 700.000 de români cu domiciliul în străinătate, înscrişi în Registrul electoral, printre care se numără şi votanţi care au împlinit vârsta minimă de vot, 18 ani, chiar pe 6 decembrie.

Ce trebuie să ştii despre desfăşurarea votului prin corespondenţă 

Cei care au optat pentru votul prin poştă vor fi notificaţi prin SMS pentru a şti dacă votul lor a fost înregistrat sau nu. În situaţia în care opţiunea lor nu a fost recepţionată de autorităţile competente, ei vor putea merge să îşi exprime votul la urne pe 5 sau pe 6 decembrie. Alegătorilor din diaspora le-au fost alocate două zile pentru exprimarea votului. Vezi aici lista măsurilor sanitare care se aplică la secţiile de votare din străinătate.

Care sunt opţiunile de vot ale românilor din străinătate

Românii din străinătate vor avea posibilitatea de a alege 4 deputaţi şi 2 senatori. Aceştia vor reprezenta 9.7 milioane de români. În ceea ce priveşte numărul de deputaţi şi senatori alocaţi, acesta a fost un subiect dezbătut îndelung, ţinând cont că judeţul cu cea mai mică populaţie, Covasna, de 226.879 de locuitori, are de ales acelaşi număr de parlamentari.

Conform legii, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori şi un senator 168.000.

Care sunt cele mai frecvente întrebări legate de votul prin corespondenţă

Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe pagina sa de internet, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare 2020, o rubrică de „Întrebări frecvente” referitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul în străinătate la alegerile parlamentare din decembrie.

Potrivit reprezentanţilor MAE, rubrica de pe pagina de internet oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă sau la secţie, modalitatea de a deveni membri ai birourilor secţiilor de votare organizate în străinătate şi importanţa respectării măsurilor de siguranţă sanitară în contextul pandemiei de COVID-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici