MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru organizarea votului la prezidenţiale în diaspora

Ministrul de Externe Ramona Mănescu solicită liderilor partidelor parlamentare sprijinul pentru asigurarea numărului necesar de oameni în birourile secţiilor de votare din străinătate pentru prezidenţiale. MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru organizarea votului în diaspora.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru organizarea votului la prezidenţiale în diaspora

MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru organizarea votului la prezidenţiale în diaspora

„O provocare majoră pentru noi este să asigurăm necesarul de resurse umane pentru birourile secţiilor de votare, mai ales în contextul în care procesul de vot se va desfăşura în străinătate pe parcursul a trei zile. Şi aici mizez pe sprijinul dumneavoastră, ca lider de partid, pentru ca formaţiunea pe care o conduceţi să susţină misiunile diplomatice şi oficiile consulare, prin reprezentanţii din străinătate, în procesul de constituire a acestor birouri. Este foarte important ca, în urma desemnării ca membri în birourile secţiilor de votare, aceştia să fie prezenţi în toate cele trei zile alocate votării", arată scrisoarea adresată liderilor PNL, PSD, Pro România, ALDE, UDMR, PMP şi USR.

Ministrul de Externe Ramona Mănescu arată că bugetul estimat pentru desfăşurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane de lei.

„Deşi Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat întreg personalul de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare şi reprezentanţe ale Institutului Cultural Roman, resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată, motiv pentru care contez pe sprijinul şi implicarea dumneavoastră pentru a contribui la organizarea în condiţii optime a procesului de vot în străinătate. În cazul în care vom fi nevoiţi să suplimentăm resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoană detaşată din ţară va suplimenta bugetul alocat organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale în străinătate cu suma de aproximativ 1500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfăşurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane RON, echivalentul a 25 milioane euro", potrivit sursei citate.

De asemenea, Mănescu mai transmite că pe lângă consultările cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din afara ţării, MAE a invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la discuţii.

„Experienţa scrutinelor anterioare ne-a ajutat să elaborăm un plan de acţiuni detaliat pentru gestionarea optimă a procesului de vot din străinătate. Aşadar, doresc să subliniez acţiunile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a întreprins pentru pregătirea şi organizarea procesului electoral. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare au organizat multiple consultări cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din afara ţării, cu membri ai asociaţiilor civice sau ai partidelor politice româneşti din Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Franţa, Elveţia, Austria, Grecia sau Luxemburg. De asemenea, au avut loc întâlniri la nivelul centralei MAE cu reprezentanţii partidelor politice. Am invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la consultări, informându-i despre stadiul organizării alegerilor în străinătate", transmite MAE.

Ministrul estimează că numărul total al secţiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie va depăşi 800, aproape dublu faţă de secţiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 şi de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014.

Executivul a suplimentat, luni, bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu 48,05 milioane de lei, pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, printr-o hotărâre, încă 270 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, informează instituţia. AEP a precizat că acum sunt 714 secţii aprobate, din cele 838 preconizate a fi înfiinţate.

Campania pentru alegerile prezidenţiale a început sâmbătă, 12 octombrie şi se încheie pe 9 noiembrie.

Scrutinul are loc pe 10 noiembrie, iar votul pentru al doilea tur a fost programat pentru data de 24 noiembrie. Românii din străinătate vor vota între 8 şi 10 noiembrie şi, la al doilea tur, între 22 şi 24 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici