- Home
- Alegeri prezidentiale 2019
- BUCUREŞTI, (23.10.2019, 07:47)
- Elena Crangasu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#vreaupreşedinte Ce îl recomandă pe Dan Barna pentru un mandat la Palatul Cotroceni
Deputat şi lider al USR, Dan Barna este considerat candidatul la prezidenţiale cu şanse mari de a intra în turul doi. Agenţia MEDIAFAX şi Gandul.info vă prezintă activitatea prezidenţiabilului USR-PLUS, de la agent de consultanţă, la om politic.
Urmărește
890 afișări
#vreaupreşedinte Ce îl recomandă pe Dan Barna pentru un mandat la Palatul Cotroceni
Candidatul USR-PLUS Dan Ilie Barna are 44 de ani, s-a născut la Sibiu, şi a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi un master în Management, apoi a urmat o carieră în consultanţă.
Este considerat un „om nou”, pentru că a intrat în politică recent.
Activitatea de politician
Dan Barna a fost ales în decembrie 2016 deputat USR de Sibiu. În Camera Deputaţilor, acesta deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă şi membru în Comisia pentru afaceri europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Vezi mai multe articole din categoria alegeri-prezidentiale-2019
El a fost membru al Guvernului Cioloş, unde a deţinut funcţia de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, în mai 2016.
La congresul din octombrie 2017, Dan Barna a fost ales preşedintele USR cu 127 de voturi din totalul de 191 valabil exprimate. Anterior, acesta deţinuse funcţia de vicepreşedinte al partidului, apoi purtător de cuvânt.
Alianţa USR cu PLUS
În 2 februarie 2019, USR s-a aliat cu Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS), condus de fostul premier Dacian Cioloş, pentru a candida împreună la alegerile europarlamentare din 2019.
Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, numea alianţa „principala forţă de Opoziţie” a guvernului PSD.
Cu ce s-a diferenţiat Dan Barna în ultimul an
Românii din Diaspora
Dan Barna şi-a bazat activitatea în jurul românilor din Diaspora, afirmând că obiectivul său major, ca prezidenţiabil, este oprirea migraţiei românilor şi influenţarea măsurilor guvernamentale, care să-i determine pe cei aflaţi în diaspora să se întoarcă acasă.
Şi românii din Diaspora au reacţionat pozitiv la programul liderului USR, dovada fiind alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, când 44% dintre românii din străinătate au votat Alianţa.
Preşedintele USR a câştigat multă notorietate, anul acesta, în rândul tinerilor. Multe dintre mesajele acestuia li se adresează, declarând în nenumărate rânduri, că doreşte să transforme România într-o ţară din care tinerii să nu mai dorească să plece, iar multe dintre afirmaţiile sale despre viitorul tinerilor în ţară se învârt în jurul ideii de antreprenoriat.
În septembrie 2019, a iniţiat un proiect legislativ care prevede instituirea unui program pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, prin care românii care se întorc în ţară, să fie scutiţi de plata impozitului pe venit, în anumite condiţii.
Demersuri pentru „Fără penali în funcţii publice”
După ce USR a făcut demersuri, în anul 2018, pentru strângerea de semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” şi depunerea acesteia în Parlament, anul acesta, parlamentarii USR, în frunte cu Dan Barna, au reuşit să treacă iniţiativa de Curtea Constituţională, urmând să fie dezbătută în forurile legislative.
Dan Barna îşi menţine poziţia de a legifera această iniţiativă cetăţeneacă, aceasta fiind chiar una dintre condiţiile impuse de USR pentru susţinerea noului guvern.
Ce i se reproşează prezidenţiabilului USR-PLUS
Un cetăţean i-a atras atenţia prezidenţiabilului că este „prea fricos” pentru că nu intră la guvernare. „Noi, poporul, când o să contăm pentru politicieni? Contează numai calculele dumneavoastră? (...) Eu v-am susţinut. Eu nu am nimic cu USR-ul, dar dumneavoastră sunteţi prea fricos, domnule Barna!”, a spus ieşeanul.
Reproşuri cu privire la activităţile întreprinse
Rise Project a publicat un articol în care acuză firma lui Dan Barna că multe proiecte au eşuat, iar pe liderul USR, că ar fi ”supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”.
În replică, prezidenţiabilul a afirmat că este vorba de jocuri de campanie.
Tensiuni între liderul USR şi membrii propriului partid
În noiembrie 2018, 100 de membri USR au semnat o scrisoare prin care îi transmiteau preşedintelui de partid că ar fi avut alte aşteptări, să fie echidistant în ceea ce priveşte alegerile interne, pentru europarlamentare.
Alte conflicte interne s-au născut între acesta şi Cosette Chichirău pentru şefia partidului.
Campania electorală a început cu 30 de zile înainte de data alegerilor şi anume pe 12 octombrie. Ea se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei prezidenţialelor, la ora 7.00, respectiv în data de 9 noiembrie.
Mandatul Preşedintelui României este de cinci ani, iar pe 10 noiembrie va avea loc votul în ţară la prezidenţiale, între orele 07.00 şi 21.00. Al doilea tur de scrutin a fost programat să aibă loc pe 24 noiembrie, în acelaşi interval orar.
Cât despre votul în secţiile din străinătate se desfăşoară pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Astfel, la primul tur de scrutin românii din Diaspora vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Vot în diaspora la alegerile prezidenţiale | MAE a publicat lista şi harta interactivă cu secţiile de votare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe