- Home
- Auto
- (20.11.2023, 06:57)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fanii maşinilor tunate, în depresie: Europa interzice un element îndrăgit, dar toxic
Comisia Europeană propune interzicerea utilizării cromului la maşini începând cu 2024, pentru a proteja sănătatea şi ecosistemul.
Urmărește
1174 afișări
Emisiile în aer din procesul de cromare sunt considerate de 500 de ori mai toxice decât motorina
La 14 iulie 2023, Comisia Europeană a propus interzicerea utilizării cromului în maşini începând cu 2024. Motivul acestei măsuri este prezenţa cromului hexavalent, care se găseşte în placarea cromată care este în general plasată pe caroseria maşinilor. Este unul dintre cele mai toxice metale pentru sănătatea umană şi pentru ecosistem.
Cromul hexavalent poate provoca inflamaţii, reacţii alergice, probleme respiratorii, leziuni hepatice şi renale şi chiar cancer. În plus, cromul hexavalent este foarte complicat de eliminat şi de reciclat, deoarece se depune în deşeuri şi în sol, poluând apa şi plante. Emisiile dispersate prin procesul de cromare sunt considerate de 500 de ori mai toxice decât motorina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cromul este un element metalic care are proprietatea de a reflecta lumina si de a crea efecte strălucitoare, fiind adorat de către cei care îşi tunează automobilele. Din acest motiv, a fost folosit încă din anii 1950 şi 1960 pentru a decora caroserii auto, conferindu-le un stil distinctiv şi sofisticat.
Totuşi, cromul metalic are costuri ridicate şi un impact negativ asupra mediului, astfel că ulterior s-a răspândit utilizarea cromului plastic, o soluţie mai ieftină şi mai uşoară care imită aspectul metalului.
Cromarea maşinilor va fi interzisă
Cromul din plastic este realizat folosind o tehnică numită galvanizare, care presupune aplicarea unui strat de nichel şi a unui strat de crom pe o bază de plastic. Acest proces permite obţinerea unei suprafeţe strălucitoare şi rezistente, care poate fi turnată în diverse forme şi dimensiuni. Cromul plastic este acum larg răspândit în industria auto, dar şi în alte sectoare precum electronică, mobilă şi cosmetică.
Fie că este o componentă auto sau un obiect de modă, cromarea oferă întotdeauna o notă de eleganţă şi durabilitate. Însă planul de acţiune pentru economia circulară, lansat de Comisia Europeană, îşi propune să reducă impactul asupra mediului al produselor şi proceselor industriale, încurajând utilizarea unor materiale mai sigure, mai durabile şi mai reciclabile.
Printre măsurile prevăzute de plan se numără, aşa cum era de aşteptat, interzicerea cromării tradiţionale pe maşini, care este considerată dăunătoare pentru mediu şi sănătate.
În faţa acestei decizii, producătorii de automobile adoptă deja alternative la cromul tradiţional, precum vopselele metalice, foliile adezive sau materialele plastice cu efect de crom. Acestea au avantajul de a fi mai ieftine, mai uşoare şi uşor de personalizat, dar este posibil să nu ofere acelaşi aspect şi durabilitate ca şi cromul clasic.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe