Clarice Dinu

PROIECT. Strategia „România 2040” ar urma să fie scrisă de o comisie condusă de Dragnea şi obligatorie pentru toate guvernele / Reacţia PNL

La o lună de la Congresul PSD în care Liviu Dragnea şi-a prezentat planurile pentru douăzeci de ani de acum încolo, Secretariatul General al Guvernului a iniţiat un proiect de lege prin care se înfiinţează o comisie condusă de şeful PSD, care să elaboreze într-un an Strategia „România 2040”. Odată adoptată, aceasta ar urma să fie introdusă obligatoriu în programul de guvernare al oricărui guvern ce va urma de acum încolo.

Unde era, de fapt, telefonul lui Dăncilă când o suna Iohannis. Fotografiile care o dau de gol, după ce a susţinut că nu a văzut apelul

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut, vineri, că nu a văzut că preşedintele Klaus Iohannis o sună pentru că participa la Simfonia Lalelelor de la Piteşti, scrie Gândul.

GÂNDUL: Odioasa ameninţare a lui Coldea. De ce fostul prim-adjunct al SRI minte

Ameninţarea pe care fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a făcut-o ieri spunând că toţi aceia care contestă protocoalele încheiate de Serviciu, punând in pericol România, vor sfârşi tragic precum Iuda este cu atât mai odioasă cu cât, în realitate, SRI are de partea sa legea pentru a acţiona în cazul ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale.

De ce nu sunt de acord cu Adrian Sârbu. Câteva observaţii despre protocoalele SRI

Într-un editorial, Adrian Sârbu susţine că toţi aceia cărora nu le pasă sau ignoră voit subiectul protocoalelor încheiate de SRI cu instituţiile din sistemul judiciar sunt nişte boi, breloace la Audiul Codruţei Kovesi. Nu sunt de acord. Aşa cum se dezvăluie România în aceste zile, este mai mult decât atât.

GÂNDUL: O hotărâre CSAT pe care se bazează protocolul Parchet-SRI şi despre care Băsescu, din câte ştie, „e liberă la informare publică”, ţinută LA SECRET de Consiliu

Mai exact este vorba despre Hotărârea CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei şi spălarii banilor, despre care fostul preşedinte a precizat, vineri, într-o intervenţie la B1 că „din câte ştiu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”.

Traian Băsescu: „Niciodată nu am fost informat de protocolul dintre Parchet şi SRI. Procurorii, nişte slugi care au încălcat legea”

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în mandatul căruia SRI şi Parchetul General au încheiat protocolul de colaborare, susţine că nu a fost informat niciodată de existenţa acestui document.

Un congres pentru Liviu Dragnea. Organizaţiile PSD se întrec în rezoluţii de „susţinere deplină şi necondiţionată” a şefului partidului

Cu o săptămână înaintea Congresului PSD, social-democraţii din ţară îşi declară deja susţinerea „deplină şi necondiţionată” pentru Liviu Dragnea, care anunţase că va cere un vot de reconfirmare la evenimentul din 10 martie.

Miserupismul domnului Iohannis

În loc să scrie pe Facebook: „Nu o schimb pe Kovesi - zâmbărici - penalilor”, domnul Iohannis a ţinut să ne servească o pastilă de aroganţă inutilă în prime-time.

Războiul periculos al doamnei Kovesi

Penibilă reacţia DNA din această dimineaţă la acuzaţiile în cascadă de duminică seară. Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi a emis un comunicat în care aduce la cunoştinţă că fusese informată că se pregăteşte difuzarea unor înregistrări făcute de fostul deputat PSD, Vlad Cosma. DNA vorbeşte de şantaj şi scrie cu majuscule numele lui Dan Voiculescu şi Antena 3, unde au fost difuzate înregistrările.

Opinie Clarice Dinu, Gândul: Doamna Kovesi a aruncat în aer DNA

Un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, difuzat la ceas târziu de seară, informează că acuzaţiile în cazul a şapte foşti miniştri din dosarul deceniului au fost clasate fie pentru că a intervenit prescripţia, fie pentru că fapta nu există.

Mesajul lui Iohannis de Ziua Unirii Principatelor: „Când prevalează ambiţiile personale ale unor lideri, ţara stagnează. Manifestaţiile arată o faţă frumoasă a României”

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, în mesajul de Ziua Unirii Principatelor, politicienii de la putere, elogiind românii care au ieşit în ultima perioadă în stradă, despre care a spus că arată „o faţă frumoasă a României”. Şeful statului a făcut apel la unitate vă pentru „un stat cât mai puternic, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate, iar democraţia este literă de lege”.

Cum poate PNL să bată PSD în alegeri. Cataramă: „Să nu mai încerce să-i facă prieteni pe toţi. Există o teamă viscerală să nu supere electoratul stângii”

PNL trebuie să scape de „teama viscerală” de a nu supăra electoratul stângii, dacă vrea să convingă electoratul dreptei să iasă la vot şi să câştige alegerile, este de părere Viorel Cataramă, prim-vicepreşedinte al PNL sector 2. În opinia sa, un stil de tipul celui adoptat în SUA de Donald Trump ar fi mult mai eficient în acest sens, pentru căaceastă categorie menajată de partidele de dreapta oricum nu o votează. „PNL are mai mulţi de Donald Trump, trebuie să-i pună la muncă”, a spus Cataramă, la Gândul LIVE.

Meciul politic Dragnea -Tudose | Mesajul numărului 2 în partid: Fie pleacă din Guvern ministrul de Interne, Carmen Dan, fie pleacă premierul

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a susţinut duminică seara că în CEx este de tranşat o singură problemă: fie pleacă din Guvern ministrul de Interne, Carmen Dan, fie pleacă premierul.

COMENTARIU: Oricum se vor tranşa lucrurile în Comitetul Executiv al PSD Liviu Dragnea va pierde

Oricum se vor tranşa lucrurile în Comitetul Executiv al PSD, convocat de urgenţă luni în Kiseleff, Liviu Dragnea va pierde. Este doar o chestiune de timp până când acest lucru se va formaliza, scrie Clarice Dinu, în comentariul său "Sinuciderea domnului Dragnea".

PROIECT PSD. SUPERIMUNITATE în faţa DNA şi ANI pentru preşedinte, senatori, deputaţi şi primari. Modificarea prin care sunt scoşi din Codul penal

40 de parlamentari PSD în frunte cu acelaşi Cătălin Rădulescu au depus o iniţiativă legislativă prin care practic lasă DNA şi ANI fără obiectul muncii, scoţându-i pe senatori, deputaţi, preşedinte şi aleşii locali de sub incidenţa prevederilor codului penal, aceştia nemaiputând fi cercetaţi de exemplu pentru abuz în serviciu, conflict de interese sau luare de mită.

INTERVIU. Călin Popescu Tăriceanu, despre criticile Departamentului de Stat şi ale ambasadelor: Trăim epoca fake news. Dacă Facebook este sursa informaţiilor lor, suntem într-o situaţie deplorabilă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-un interviu acordat Gandul.info şi Mediafax, referitor la reacţiile externe privind modificările din sistemul judiciar, că există o informare superficială a celor care au luat poziţie.

Comisia Iordache a discutat modificarea Codurilor penale. Ghidul complet al celor mai controversate amendamente: explicaţii şi cazuri concrete

Comisia Iordache a reluat azi dezbaterile asupra modificărilor codurilor penale, iniţiativă justificată prin transpunerea în legislaţia naţională a directivei Parlamentului European şi Consiliului UE privind prezumţia de nevinovăţie, pe care România trebuie să o ducă la capăt până la 1 aprilie 2018. Modificările propuse, în special prin amendamente PSD+ALDE au fost criticate dur de magistraţi care reclamă că „amputează” părţi importante din urmărirea penală, favorizând în mod neacceptat inculpaţii faţă de victime.

Comisia Iordache pregăteşte secretizarea completă a dosarelor în faza de urmărire penală: „Comunicarea publică” a informaţiilor, INFRACŢIUNE

Sub pretextul transpunerii în legislaţia românească a unei directive a Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie, PSD şi ALDE vor secretizarea completă a dosarelor în faza de urmărire penală şi cameră preliminară, comunicarea oricăror informaţii în acest sens urmând a fi considerate infracţiune. Amendamentele la Codul de procedură penală depuse în acest sens vor fi discutat joi în Comisia Iordache şi, prin formularea lor, vizează atât autorităţile publice, cât şi presa.

Povestea cărţilor din România care au ajuns în biblioteca VATICANULUI şi în marile cancelarii ale lumii. Camelia Botezatu: „O carte înseamnă dragoste, până la urmă”

Fiecare carte vine cu o poveste, o poveste de care avem nevoie chiar dacă trăim într-o lume a vitezei şi a concurenţei pe care Facebook o face foii de hârtie.

LEGILE JUSTIŢIEI | Fostul şef al CCR: „În cazul procurorilor, sub autoritatea ministrului Justiţiei nu înseamnă în subordinea”. Ce spune Zegrean despre secţia pentru anchetarea magistraţilor

Fostul şef al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, susţine că preluarea în noile legi ale justiţiei a articolului din Constituţie referitor la procurorii care-şi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţie nu înseamnă că aceştia vor fi sub controlul demnitarului.

DOCUMENT. Artificiul fiscal al Finanţelor pentru a se încadra în ţinta de deficit în 2018. „În cazul neadoptării măsurilor deficitul bugetar s-ar majora la 8,11%”

Ca să se încadreze în ţinta de deficit, Guvernul a decis să amâne anul viitor aplicarea unor măsuri care ar fi mărit semnificativ cheltuielile bugetare şi ar fi aruncat în aer deficitul care ar fi putut ajunge la nu mai puţin de 8,11% din PIB.

Ministrul Finanţelor anunţă că va fi introdusă o taxă de solidaritate de 2%, din 2018: „Există o directivă europeană care ne obligă”. Cine o va plăti/ Impozitul pe venituri va scădea de la 16% la 10%, dar vor fi taxate şi salariile mici

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat miercuri seara că, de anul viitor, angajatorii vor plăti 2% la bugetul statului, o taxă raportată la fondul de salarii, "să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat”. El a justificat această măsură prin faptul că există o directivă UE obligatorie în acest sens.

DEMOCRAŢIE SUB ASEDIU. Cum a ajuns Catalonia teatrul unui mini-război civil

După refuzul categoric al Guvernului catalan de a renunţa la referendumul pentru independenţă, declarat ilegal de tribunalul constituţional al Spaniei şi denunţat de executivul de la Madrid, tensiunea a explodat în Catalonia în ziua votului. În lipsa implicării poliţiei locale, Poliţia Naţională a intervenit în forţă împotriva alegătorilor, la finalul zilei bilanţul răniţilor fiind de 761 de persoane. „Responsabilitatea pentru aceste acte aparţine exclusiv celor care au promovat această ruptură. Astăzi, nu a fost niciun referendum”, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy, la finalul unei zile în care Catalonia a fost teatrul de luptă pentru politicienii spanioli. Cum s-a ajuns până aici?

Şi, dacă pică Dragnea, va fi bine?

Niciun nume nu ar fi fost mai potrivit decât Belina pentru a ipostazia momentul pe care îl trăieşte azi România. Rezonanţa latinescului belli - războaie în traducere - însoţeşte mutările făcute de politicieni, DNA, presă pe câmpul de luptă. Pentru că, dacă mai era vreo îndoială, ea a fost astăzi spulberată. Este război.

Stela Popescu: „Nu ştiu dacă am fost înşelată, dar eu am înşelat”

Stela Popescu, 81 de ani, a vorbit despre viaţa sa amoroasă, despre secretul unui mariaj fericit şi cât de important este sexul într-o relaţie.

Mega-planul de investiţii din bani publici cu care Guvernul vrea să atragă turiştii. Mircea Dobre: „Dom`ne, ne asumăm şi noi ceva, mişcăm şi noi ceva?!”

Guvernul, prin Ministerul Turismului, pregăteşte un nou Masterplan în domeniu pentru atragerea turiştilor printr-o serie de investiţii din bani publici.

Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educaţiei: Poate au uitat părinţii să îi înscrie

Un calcul simplu scoate la iveală o problemă gravă pentru care Ministerul Educaţiei nu are o explicaţie clară şi, se pare, nici o soluţie, scrie Gândul. Aproape 40.000 de copii eligibili pentru înscrierea în clasa pregătitoare obligatorie nu se regăsesc în scriptele oficiale. Mai exact, din datele de până acum ei nu au fost înscrişi la şcoală. „Pot fi părinţi care au uitat să facă această înscriere”, este explicaţia ministrului Educaţiei, Liviu Pop.

Plan de impozitare a BOR – Ideea consilierului premierului Tudose după o discuţie „la o masă” cu Patriarhul: „Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă”

După o discuţie "la o masă" cu Patriarhul, în 2015, Eugen Teodorovici, fost ministru de finanţe şi acum consilier al premierului Tudose, revine cu ideea impozitării veniturilor Bisericii Ortodoxe Române.

Editorial Gândul: Grindeanu nu este un erou. Marioneta şi-a schimbat doar păpuşarul

Redactor-şef al Gândul, Clarice Dinu, descifrează într-un editorial publicat în ziar, ce se ascunde în spatele gestului lui Sorin Grindeanu de a nu demisiona din funcţia de premier.

Preşedintele filipinez şochează o lume întreagă cu declaraţiile sale: ”Dacă violaţi trei femei, o să iau vina asupra mea”

Rodrigo Duterte, preşedintele Filipinei, a susţinut un discurs controversat în faţa soldaţilor, în care declara că dacă aceştia vor viola trei femei, el va lua vina asupra sa.

Lista celor 333 de abateri pentru care nu mai primeşti amendă din prima. Ce prevede proiectul de lege a PREVENŢIEI pus în dezbatere

Hărţuirea sexuală a angajaţilor, vânzarea de lucrări de diplomă sau doctorat pentru plagiatori, abateri de la regimul silvic pedepsite mai aspru de anul trecut pentru a evita infrigementul, precum şi nedeclararea în termen a veniturilor sunt printre cele 333 de contravenţii care nu vor mai fi sancţionate decât cu avertisment şi nu cu amendă dacă este vorba de prima abatere, iar în 90 de zile se remediază. Prevederile se regăsesc în proiectul de lege al prevenţiei pus, joi, în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Cele 333 de contravenţii sunt doar în stadiul de propunere, lista finală urmând a se decide după 1 mai, când expiră termenul dezbaterii publice.

SURPRIZA PSD-ALDE pentru Delta Dunării. Cine e favoritul pentru postul de Guvernator

Coaliţia PSD-ALDE se pregăteşte să-şi instaleze guvernatorul „Deltei Dunării”. Favorit este Vâlcu Stoian, fost consilier judeţean PSD şi şef al organizaţiei municipale Tulcea, în prezent director tehnic al Aeroportului „Delta Dunării”.

Premierul Grindeanu, conferinţă comună la Bruxelles cu Frans Timmermans – prim-vicepreşedinte CE: Voi face o propunere de ministru al Justiţiei săptămâna viitoare, ar putea fi o persoană apolitică

Premierul Sorin Grindeanu ia în calcul nominalizarea unui independent la Ministerul Justiţiei, o propunere în acest sens urmând a fi făcută săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de şeful Guvernului, la Bruxelles, după o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Clarice Dinu, editorialist Gândul: Care pitic din Albă ca Zăpada e securist?

Să nu vorbeşti de funie în casa spâzuratului, asta nu înseamnă că ea nu există. Cam aşa stau lucruile şi cu presa care se învârte în jurul cozii atunci când în spaţiul public apare câte o informaţie referitoare la acoperiţii care îşi fac treaba, bine mersi, printre mulţii jurnalişti oneşti. Subiectul, cu câteva excepţii, se regăseseşte în ştiri seci, de obicei în subsolul paginilor. Problema este însă una reală şi pune în discuţie un drept fundamental, acela de liberă exprimare căreia i se circumscrie libertatea presei.

Gândul: Cheia bugetului pe 2017. Cum a potrivit PSD deficitul cu promisiunile din programul de guvernare

PSD îşi pune în practică programul de guvernare pe datorie. Pentru început, cu o primă tranşă de 30 de miliarde de lei, adică 6,6 miliarde de euro, pentru primării, din credite de angajament pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală de la Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh.

DOVADA că ordinul care acoperă „circulara 666” a fost trimis la Monitorul Oficial abia luni, şi nu vineri cum a susţinut ministrul Educaţiei. DOCUMENT

Situaţie incredibilă la Ministerul Educaţiei unde ministrul Pavel Năstase şi secretarul de stat Liviu Pop se încurcă în explicaţii pentru a acoperi gafa legală pe care au făcut-o vineri, trimitând inspectoratelor o circulară cu o derogare de la lege privind numirea directorilor de şcoli care au picat concursul, deşi acest lucru era imposibil, scrie Gândul.

CIRCULARA 666 prin care noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, îi salvează pe directorii de şcoli care au picat la examen. „Luni va fi şi un ordin”

666 de posturi de director şi director adjunct la şcoli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcţie dar fie nu au promovat examenul, fie nici nu s-au prezentat la testare. Este prima decizie pe care noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, a luat-o, punându-şi semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă pe care a trimis-o vineri inspectoratelor şcolare.

Secretul din spatele ofertelor de Black Friday. Şeful eMAG: „S-a întâmplat să vindem laptopuri la 1 leu. Au fost erori în lanţ, ca la dezastre în aer” – VIDEO

Black Friday, 24 de ore în care românii încing calculatoarele şi serverele retailerilor online. La propriu. În fiecare an din ce în ce mai mult. Iar graba şi dorinţa de a prinde primul ofertele bat tehnologia. Serverele eMAG au picat când s-a dat startul cumpărăturilor, însă, la finalul zilei, retailerul a bifat un nou record de vânzări, peste 300 de milioane de lei, cu 50% mai mult decât anul trecut.

Nu Olivia Steer e de vină pentru epidemia de rujeolă. Câteva observaţii într-un moment de isterie naţională

Nu sunt de acord cu teoriile Oliviei Steer. Nu cred că vaccinul duce la autism, cum nu cred că un neuron vânjos vindecă o boală cruntă cum e cancerul. Mi se pare însă prea mult ca doamna Steer să fie executată public pe motiv că ar fi şefa unei secte care ne omoară copiii.

Nicuşor Dan, liderul USR: „Mulţi nu s-au trezit din euforia victoriei de la Bucureşti. Prefer o candidatură la Camera Deputaţilor” – VIDEO

Nicuşor Dan a fost o surpriză în 2012. În 2016, a fost revelaţia alegerilor locale. Asta ar fi, într-o anumită măsură, şi problema, înaintea parlamentarelor la care oamenii din Uniunea Salvaţi România, un update al postelectoral al USB, speră să facă 5%. „Cumva mulţi dintre noi şi susţinătorii noştri nu ne-am trezit din euforia victoriei de la Bucureşti şi pare că lucrurile se vor întâmpla de la sine”, o spune chiar Nicuşor Dan, la Interviurile Gândul.