- Home
- Comunicate
- BUCUREŞTI, (17.06.2024, 12:01)
10 lucruri inedite despre romanul Zaria de Irina V. Boca
10 lucruri inedite despre romanul Zaria de Irina V. Boca
La întoarcerea dintr-un exil de 30 de ani pe continentul american, scriitoarea româno-canadiană Irina V. Boca a lansat, la Editura Moft, romanul „Zaria” – o provocatoare reîntâlnire cu limba română, după ce a publicat, în Statele Unite, mai multe volume de eseuri şi filosofie politică. Roman de dragoste de un lirism intens, „Zaria” vorbeşte despre condiţia artei şi artistului în contemporaneitate şi provoacă cititorii să privească lumea „prin lentila feminină a scrisului”. Cât de dificilă a fost reîntoarcerea la limba română, ce provocări a întâmpinat autoarea, cum a fost aventura redactării cărţii şi alte lucruri inedite din universul „Zariei” sunt dezvăluite de Irina V. Boca în cele ce urmează.
„Zaria”, „limita epică a reîntâlnirii cu limba română”
După opt sau nouă ani de necitit şi nescris în română, am descoperit la biblioteca universităţii din Toronto (UfT) secţia de cărţi româneşti. Am reînceput să citesc în româneşte şi am scris „Oraşul Alb” având impresia, zi după zi, că înot ore în şir într-un ocean fără ţărmuri şi, deci, fără să pot întrezări sau închipui o literă recognoscibilă. Am perceput această derivă scriitoricească ca pe-o întoarcere nu tocmai uşoară la limba maternă. De aceea, „Zaria” a reprezentat pentru mine limita epică a reîntâlnirii cu limba română. După împrumutarea şi răsfoirea voluptoasă a volumelor stivuite la UfT ca nişte schelete inani(ma)te ale memoriei îndepărtate, au urmat nopţile lungi şi nu neapărat albe petrecute între file, mirosind fumul aprins de Sadoveanu pe-un munte, suferind cu Rebreanu într-o pădure blestemată sau iubind „Baletul Mecanic” al lui Cezar Petrescu pentru francheţea profetică de care dă dovadă această carte niciodată tradusă în altă limbă.
Comunicat furnizat si asumat de Fabrica de PR
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=19680
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil | completa