- Home
- Comunicate
- BUCUREŞTI, (07.05.2024, 11:39)
„Adevăruri şi mituri despre sănătatea mentală”
„Adevăruri şi mituri despre sănătatea mentală” este cea mai utilă carte pentru cei care vor să se informeze corect despre tulburările mintale şi forme de tratamente
„Din păcate, miturile despre sănătatea mintală sunt larg răspândite şi le auzim din nenumărate surse, inclusiv din media şi din părerile unor oameni fără pregătire în domeniul psihologiei. Cartea de faţă ne arată că unele dintre cele mai ferm susţinute credinţe ale noastre sunt contrazise de descoperirile cercetărilor ştiinţifice şi ne ajută să ne formăm opinii bazate pe fapte şi nu pe ficţiuni, conducând astfel atitudini şi comportamente mai adecvate faţă de persoanele cu boli mintale”, afirmă Hal Arkowitz şi Scott Lilienfeld, foşti profesori de psihologie la Universitatea Arizona şi, respectiv, la Universitatea Emory din Atlanta. Ei sunt, totodată, şi autorii cărţii Adevăruri şi mituri despre sănătatea mentală publicată în România la Editura Trei, în colecţia Psihologia pentru toţi.
Cei doi reputaţi psihologi preocupaţi de practica psihologiei clinice bazată pe dovezi ştiinţifice şi de schimbarea în procesul terapeutic, care au publicat numeroase lucrări despre depresie, anxietate şi alte tulburări, au fost timp de peste opt ani autorii unei rubrici din revista „Scientific American Mind” despre adevăruri şi mituri în sănătatea mintală. Aceste articole au stat la baza capitolelor volumului actual, la care au fost adăugate şase noi subiecte exclusive.
Încă din introducerea cărţii, cei doi specialişti pornesc de la întrebarea „De ce ne bazăm mai degrabă pe ce credem fără a ne informa obiectiv şi temeinic?”, ilustrând modul în care ulterior procesăm informaţiile şi ne modificăm comportamentele în urma unor raţionamente subiective. În primul rând, spun autorii, miturile fac lucrurile să pară simple, astfel încât să nu fim nevoiţi să ne preocupăm de complexitatea reală a acelor lucruri, mai ales în ceea ce priveşte subiectele abordate în carte. Care nu sunt nici pe departe simple sau asociate unei singure cauze. Un alt motiv este cel legat de biasurile cognitive sau „distorsiunea de confirmare“, respectiv de tendinţa de a acorda atenţie şi de a ne reaminti în mod selectiv acele informaţii care ne confirmă credinţele sau ipotezele. Şi de a neglija sau distorsiona informaţiile care nu au această calitate.
Comunicat furnizat şi asumat de Fabrica de PR
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=19443
Versiunea: mobil | completa