Bestia de Carmen Mola, romanul dezbătut mai mult ca meciurile de fotbal în pub-urile spaniole
Când romanul Bestia publicat de Editura Trei câştiga premiul Planeta în valoare de 1 milion de euro, autoarea, Carmen Mola, era deja un nume celebru în Spania şi nu numai. Trilogia de romane poliţiste care o are ca protagonistă pe Elena Blanco se vânduse în sute de mii de exemplare şi fusese adaptată pentru televiziune. Carmen Mola era deja o scriitoare populară când „bomba” literară a deceniului a fost detonată la decernarea premiului Planeta: în spatele pseudonimului Carmen Mola se ascundeau 3 bărbaţi, scenarişti de televiziune – Agustín Martínez, Jorge Díaz şi Antonio Mercero. Pseudonime literare sunt utilizate dintotdeauna, dar decizia celor 3 de a folosi un nume feminin a fost dezbătută de toată lumea, de la scriitori, la politicieni şi simpli oameni. „Nu ne-am aşteptat la o dezbatere publică atât de virulentă”, a spus Antonio Mercero într-un interviu pentru Iberia Plus Magazine. „Timp de câteva săptămâni am fost atacaţi din toate părţile. Ne tot întrebam ce s-a întâmplat, dar pe de altă parte, a fost cool, pentru că dintr-o dată, intram într-un bar şi oamenii vorbeau despre Carmen Mola în loc să discute despre meciurile de fotbal, ca de obicei”, povesteşte scriitorul spaniol.
Experiment literar unic în Spania, dacă nu şi în lume, Díaz, Martínez şi Mercero au câştigat celebritatea literară scriind romane la 6 mâini. Acesta a fost şi motivul pentru care au ales un pseudonim. Potrivit mărturisirii scriitorilor, „a durat în jur de un minut jumătate să-l alegem pe acesta dintre nume de bărbaţi, femei, cu sonorităţi exotice etc”. Acuzaţi că s-au folosit de pseudonim feminin ca să vândă mai bine, Antonio Mercero spune: „Nu ştiu dacă un pseudonim feminin vinde mai bine. Nu ne ascundem în spatele unei femei, ci doar a unui nume”.
Comunicat de presă furnizat şi asumat de Fabrica de PR
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=17189