Decembrie, luna cadourilor şi a magiei sărbătorilor este, în realitate, una dintre cele mai stresante şi epuizante, pentru foarte mulţi oameni, la nivel mondial. Deşi, în mod anticipativ, perioada sărbătorilor este aşteptată cu bucurie şi este asociată cu relaxarea şi odihna, ea are de multe ori efectul şi consecinţele opuse. Pe lângă factorii de stres de ordin financiar, timp, trafic, pregătiri, cadouri etc., un rol important în epuizarea mentală şi în nivelul ridicat de depresie îl poate avea şi expunerea repetitivă la conţinutul „perfect” de sărbători al reţelelor de socializare. Dr. Meghan Marcum, psiholog clinician la AMFM Healthcare, explică faptul că social media „creează în mod constant un spaţiu în care ne comparăm, ne oglindim şi ne judecăm pe noi înşine în raport cu ceilalţi” şi de care nu ne mai putem desprinde aşa uşor. Mai ales când nevoile de integrare, validare, relaxare sau apropiere umană se identifică prea mult cu lumea virtuală. Sau atunci când acestea cresc, în perioade mai vulnerabile emoţional, în lipsa celor dragi, precum cele ale sărbătorilor. Şi când reprezentarea fericirii pe feedurile reţelelor de socializare îmbracă hainele unor imagini perfecte din vieţi fragmentate, pozate în decoruri idilice şi atent selectate.
Pe lângă mesajul acoperit de filtrele fiecărei reţele în parte care, spune jurnalistul Johann Hari, poate adânci sentimentul de inadecvare şi neadaptare în viaţa reală, el mai atrage atenţia asupra unui aspect care îi afectează deopotrivă pe adulţi, pe tineri şi pe copii. Comparativ cu lectura unui text tipărit, a unei cărţi, acest mecanism de lume fragmentată şi de modalitate de a recepta informaţiile, la care alegem să ne expunem creierul din ce în ce mai mult, ne schimbă şi ne influenţează într-un mod profund negativ. De la imposibilitatea de ne mai putea concentra pe perioade mai îndelungate sau de a ne mai relaxa, până la diminuarea capacităţii de a simţi şi oferi empatie, afirmă autorul celui de-al treilea bestseller New York Times, Hoţii de atenţie. De ce nu te poţi concentra, recent publicat la Editura Trei, în colecţia „Psihologia pentru toţi”.
Comunicat de presă furnizat şi asumat de Fabrica de PR
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=17179