Clubul Fermierilor Români susţine accesul liber şi necondiţionat al fermierilor europeni la Noile Tehnologii Genomice (NTG 1 şi 2), alături de cele convenţionale, pentru a cultiva plante mai rezistente la boli şi dăunători, care necesită mai puţină apă şi ȋngrăşăminte, pentru a evita falimentul fermelor şi pierderea competitivităţii câştigate în zeci de ani cu investiţii imense, pentru a putea face faţă provocărilor determinate de schimbările climatice şi a răspunde cerinţelor nejustificate, impuse de strategiile subesecvente Pactului Ecologic European, de diminuare a cantităţii utilizate de pesticide şi îngrăşăminte.
Sistemele agroalimentare europene şi implicit, cele din România se află sub o presiune foarte mare din cauza impactului schimbărilor climatice, a volatilităţii pieţelor şi preţurilor. Presiunea economică creşte semnificativ prin restricţiile pe care le-a impus noua Politică Agricolă Comună şi cerinţele strategiilor Farm to Fork şi Biodiversitate. Acest lucru se traduce printr-un impact pe consumul de îngrăşăminte (care ar trebui redus cu 20% până în 2030) şi pesticide (care ar trebui reduse cu 50% la nivelul UE până în 2030), dar şi pe resursele disponibile – apă şi teren. În final, vor rezulta pierderi mari de productivitate şi competitivitate ale fermelor europene.
Comunicat furinzat şi asumat de Clubul Fermierilor Români
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=18771