De ce iubim de Anna Machin sau cum explică oamenii de ştiinţă dragostea

Publicat: 27 09. 2022, 12:28
Actualizat: 27 09. 2022, 12:30

Să fie vorba doar despre perpetuarea speciei, cum consideră cei mai sceptici sau pragmatici, despre nevoia de companie şi spaima de singurătate, despre sporirea şanselor de supravieţuire sau pur şi simplu acest sentiment (dacă este doar sentiment) sau emoţie (dacă o putem rezuma la atât) nu poate fi încadrat într-o categorie, etichetat şi nici înţeles pe deplin? De ce iubim? Antropologul Anna Machin, cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Oxford University, oferă în volumul cu acelaşi nume publicat de Editura Trei un posibil răspuns şi totodată o introducere în incitanta ştiinţă a dragostei.

Speculată de poeţii din toate vremurile, fără să fie vreodată epuizată, declinată sub toate formele – romantică, maternă, naţională etc – iubirea a suscitat de-a lungul veacurilor admiraţia şi interesul tuturor, de la simpli oameni, la artişti şi cercetători. Toţi au încercat să o înţeleagă, să îi pătrundă misterul, dar cu toate acestea, caracterul subiectiv al iubirii a făcut ca esenţa ei să nu poată fi surprinsă cu adevărat. Timp de 12 ani, Anna Machin a mobilizat resurse din domeniul neuroştiinţelor, geneticii, psihologiei şi fiziologiei ca să descopere mecanismele intime ale ştiinţei dragostei şi să înţeleagă raţiunile din spatele celor mai strânse relaţii ale oamenilor. Poate iubirea să fie înţeleasă mai bine prin scanarea creierului îndrăgostiţilor, studierea genelor sau a reacţiilor chimice din organism?

 

 

 

Comunicat de presă furnizat şi asumat de Fabrica de PR

Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=16754