Prima pagină » Comunicate » Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune – monitorizate prea puţin şi prea rar

Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune – monitorizate prea puţin şi prea rar

Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune - monitorizate prea puţin şi prea rar
Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune - monitorizate prea puţin şi prea rar
Petru Mazilu
31 mart. 2023, 17:18, Comunicate

Raportul realizat de Bankwatch România pentru perioada iulie 2021-iunie 2022, ,,Emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune – monitorizate prea puţin, prea rar”, arată că o singură unitate din cele şapte instalaţii mari de ardere pe cărbune funcţionale în prezent în România a reuşit să respecte limitele de emisii impuse de documentul de referinţă privind cele mai bune tehnologii disponibile pentru termocentrale pe cărbune. Termocentrala Paroşeni, pe huilă, este singura unitate conformă, însă ea nu monitorizează în permanenţă toţi noii poluanţi: mercur (Hg), acid clorhidric (HCl), acid fluorhidric (HF), ci doar pe cei „clasici”; dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) şi pulberi în suspensie, ceea ce o face să nu fie conformă cu cerinţele documentului de punere în aplicare a deciziei BAT. Instalaţia funcţionează la o capacitate redusă, în medie 10-17 zile pe lună. Instalaţia retehnologizată de la termocentrala Govora (IMA 3) este de asemenea aproape de conformare, deşi şi aceasta funcţionează la capacitate redusă, aproximativ 27% din maximul de ore de funcţionare posibile, iar emisiile de acid clorhidric (HCl) şi acid fluorhidric (HF) nu sunt monitorizate deloc.

Unităţile care înregistrează depăşirile cele mai mari ale valorilor-limită de emisii stabilite prin BAT sunt IMA 2 de la Govora (unităţile 5 şi 6), cu depăşiri ale emisiilor de SO2 de peste patru ori şi depăşiri ale limitelor pentru pulberi de până la două ori, precum şi CET Iaşi, cu depăşiri ale limitei pentru SO2 de 1,5 ori. Emisiile unităţilor de la termocentralele Rovinari se încadrează în limita stabilită prin Directiva privind Emisiile Industriale, Anexa V partea 1, nu însă şi în intervalul stabilit în documentul de referinţă BAT, existând depăşiri ale limitei de SO2 la toate cele trei unităţi în funcţiune, chiar şi când ne raportăm la limita mai permisivă prevăzută de monitorizarea zilnică sau pe o perioadă determinată.

Comunicat furnizat si asumat de Bankwatch

Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=17555