- Home
- Comunicate
- BUCURESTI, (25.11.2024, 14:03)
Galeria Orientală din Muzeul Naţional de Artă al României
Galeria Orientală din Muzeul Naţional de Artă al României: Un dialog între naţiuni şi exemplu de diplomaţie culturală
„JTI este singura companie premiată de Ministerul Afacerilor Externe, pentru promovarea moştenirii şi culturii japoneze în România. Acest proiect a început în 2008, şi a fost nevoie de câţiva oameni din JTI, din Minister, Ambasade, Muzeu, Prietenii MNAR, ca să-l vedem la linia de sosire. A implicat de-a lungul anilor cinci directori generali ai companiei. Este însă un om care a unit toate aceste eforturi de la început şi până la final, o colegă şi o bună prietenă, Gilda Lazăr”, a declarat Alexander Pitchka, General Manager JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, la evenimentul de deschidere a Galeriei Orientale, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în cadul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).
Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, a completat: „Într-adevăr, sunt singura de aici care am fost martor la întreaga istorie. Dar acest sfârşit este de fapt un început, pentru că se inaugurează Galeria de Artă Orientală. Am intrat în acest proiect în 2008. N-a fost simplu de lucrat sub presiune, alături de adevăraţi Samurai. A existat, însă, foarte multă voinţă şi, ulterior, cooperare. Cred că este un caz rar, în care actualul Ministru al culturii, fostul Ministru şi alţii, care nu sunt de faţă, au impulsionat lucrurile într-o continuitate solidară, fără sincope. Şi cred că este unicul caz în care, dată fiind importanţa proiectului, trei Ambasadori ai Japoniei se află în acelaşi timp într-o ţară. Conform protocolului nipon, asta nu se poate. Dar foştii Ambasadori Kisaburo Ishii şi Hiroshi Ueda au venit special la Bucureşti pentru acest eveniment. Nu pot decât să mă bucur că, în sfârşit, Căsuţa de ceai, inaugurată în 2018, cu prilejul vizitei premierului Japoniei, Shinzo Abe, va deveni cu adevărat funcţională. Acesta a fost gândul dlui Ishii de la început, ca ea să găzduiască ceremonii ale ceaiului. Ceea ce s-a întâmplat din când în când, dar Căsuţa era pierdută în tot acest spaţiu. În sfârşit, ea nu mai e singură şi va deveni perla coroanei, pentru că este ultima încăpere în care se ajunge dupa vizitarea Galeriei. Sper ca, prin acest eveniment, relaţiile dintre România şi Japonia să se consolideze şi mai mult, îmbogăţite de frumuseţea Galeriei şi de simplitatea Căsuţei de ceai, un simbol tradiţional al diplomaţiei culturale”.
Comunicat publicat si furnizat de JT International Romania SRL
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=20478
Versiunea: mobil | completa