Până la începutul acestei săptămâni, 30.000 de minori din Ucraina au ajuns pe teritoriul României, în încercarea de a se salva de teroarea războiului. Aproape peste noapte, vieţile lor s-au schimbat şi au fost nevoiţi să caute refugiu într-o ţară străină, lăsând în urmă casele, prietenii, şcoala şi, în unele cazuri, chiar şi unul dintre părinţi. Minorii ucraineni ajunşi în România au nevoie de adăpost şi hrană, dar pe lângă acestea este esenţială acordarea ajutorului pentru diminuarea impactului psiho-emoţional creat de violenţele războiului. În condiţiile în care sunt departe de casă, într-o ţară cu limbă necunoscută şi nimic din jurul lor nu mai seamănă cu ceea ce au lăsat în urmă, singurul lucru familiar şi care poate ameliora suferinţele emoţionale ale copiilor ucraineni este şcoala. În aceste condiţii, Narada şi Wellbeing Institute (Şcoala Încrederii) creează primul Fond de Rezilienţă în Educaţie pentru a veni cu o soluţie completă în sprijinul copiilor ucraineni refugiaţi la noi în ţară şi a şcolilor care urmează să îi primească.
Dat fiind faptul că guvernul, înţelegând necesitatea unei astfel de acţiuni a creat deja cadrul legal prin care şcolile din România pot integra copiii ucraineni, Fondul de Rezilienţă în Educaţie oferă suport şcolilor prin:
Dezvoltarea infrastructurii lor prin intermediul HartaEdu.ro. Astfel, profesorii, directorii şcolilor şi chiar şi părinţii care au tangenţă cu instituţii de învăţământ care oferă sprijin refugiaţilor – sunt invitaţi să înscrie alerte pe HartaEdu.ro prin care să specifice necesităţile, indiferent de natura lor – de la nevoi care vizează infrastructura şcolilor, la mobilier, materiale educaţionale sau de suport pentru nevoi de zi cu zi, precum pături, haine, produse de igienă etc.
Comunicat de presă furnizat şi asumat de Fabrica de PR
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=15989