Consultările publice pentru revizuirea Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) s-au încheiat pe 15 martie. Documentul final care trasează planuri şi măsuri concrete în domeniul energetic trebuie trimis la Comisia Europeană până în luna iunie. Organizaţiile de mediu 2Celsius, Bankwatch, Declic, Greenpeace şi WWF-România au propus, printre altele, creşterea ponderii de energie regenerabilă la 41%, introducerea de ţinte, politici şi măsuri concrete pentru reducerea fenomenului de sărăcie energetică şi revizuirea proiectelor pe bază de combustibili fosili.
PNIESC revizuit trebuie să conţină o viziune integrată şi consolidată a modului de implementare a tranziţiei energetice şi climatice, mai ales acum când contextul geopolitic şi succesiunea de crize evidenţiază nevoia unui sistem energetic rezilient, accesibil şi sustenabil.
În cadrul consultărilor derulate de Ministerul Energiei, organizaţiile de mediu au semnalat o serie de inconsecvenţe precum nealinierea la ţinta recentă de energie regenerabilă agreată la nivel european de cel puţin 42,5%, dar şi la alte planuri existente la nivel naţional precum strategia pe hidrogen, planurile de tranziţie justă sau politica pentru mobilitate urbană. Din planul prezentat public în decembrie 2023 lipsesc şi informaţii despre surse de finanţare şi date concrete pentru unele dintre măsuri.
Comunicat furnizat si asumat de Bankwatch
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=19196