România trebuie să se retragă din Tratatul privind Carta Energiei
Mai multe organizaţii de mediu şi think tank-uri solicită Guvernului României să susţină retragerea din Tratatul Carta Energiei, după ce Comisia Europeană a anunţat intenţia pentru o retragere la unison a statelor membre din tratat.
Cunoscut sub denumirea de Energy Charter Treaty, acordul încheiat în 1998 este semnat de aproximativ 50 de ţări la nivel mondial, cu scopul de a proteja financiar investiţiile străine în infrastructura energetică între membrii acordului. În baza lui, companiile pot da în judecată guverne pentru politicile energetice care le afectează investiţiile. Comisia Europeană şi mai multe state membre şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la piedicile pe care acest acord le-ar putea pune tranziţiei verzi.
„Tratatul devine un adevărat risc pentru implementarea politicilor climatice şi atingerea ţintelor de decarbonizare. Cele mai expuse sunt chiar statele din Europa Centrală şi de Est, care au beneficiat de astfel de tratate în trecut pentru a oferi garanţii investitorilor internaţionali. Deoarece reformare tratatului nu mai pare posibilă, singura soluţie pentru a reduce riscul unor noi litigii împotriva României este susţinerea propunerii Comisiei Europene pentru o retragere concertată a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene care nu au făcut deja asta”, a explicat Mihnea Cătuţi de la think tank-ul Energy Policy Group.
Comunicat furnizat şi asumat de Bankwatch
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=18095