Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, este o patologie neurodegenerativă progresivă care afectează memoria şi comportamentul pacienţilor. O mai bună înţelegere a mecanismelor patologice ale bolii este imperios necesară atât pentru monitorizarea timpurie a bolii, cât şi pentru dezvoltarea unor strategii terapeutice ţintite care să se adreseze cauzelor şi nu simptomelor bolii.
La această problemă a încercat să răspundă proiectul REDBRAIN „Transfer de cunoştinţe în domeniul biologiei redox pentru dezvoltarea de instrumente moleculare avansate în bolile neurodegenerative – semnătura factorului de transcripţie NRF2 pentru diagnostic şi terapie” – ID P37_732, cod SMIS 104294. Proiectul a fost co-finanţat cu un buget de 8.617.500 lei de către Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 1, Acţiunea 1.1.4 Atragerea de personal cu competenţe avansate din străinătate pentru consolidarea capacităţii de cercetare-dezvoltare. Proiectul s-a derulat în perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2022 în Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale „Victor Babeş” în calitate de beneficiar, sub coordonarea Prof. Antonio Cuadrado de la Facultatea de Medicină a Universităţii Autonome din Madrid.
Comunicat de presă furnizat şi asumat de INCD Victor Babes
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=16597