Să consolezi nu înseamnă să ştergi lacrimile cuiva, ci să le laşi să curgă

Publicat: 13 03. 2024, 15:17
Actualizat: 13 03. 2024, 15:19

Consolarea, sub forma prezenţei, cuvintelor şi acţiunilor, este cel mai vindecător cadou pe care îl putem oferi celor din jur, pentru a-i ajuta să traverseze momente emoţionale dificile. Pentru a-i ajuta, în primul rând, să nu se scufunde în tristeţe şi disperare şi a le oferi sentimentul de apartenenţă şi sprijin, atunci când se simt singuri şi vulnerabili. A înţelege şi a simţi ce este cu adevărat consolarea, cum să o oferim şi să o primim, este un exerciţiu care sporeşte compasiunea. Şi, care, în aceeaşi măsură, este cel mai frumos dar pe care ni-l putem facem nouă înşine. Pentru a crea o viaţă cu mai mult sens, în care conexiunea autentică cu celălalt aduce, la rândul ei, vindecare, spune Christophe André în cartea Secretele consolării. A consola şi a fi consolat, publicată la Editura Trei, în colecţia „Psihologie practică”.

Unul dintre cei mai cunoscuţi psihoterapeuţi şi psihiatri, autorul francez a scris această carte după o experienţă personală care a început în 2015, odată cu un diagnostic răvăşitor: cancer pulmonar. Parcurgerea etapelor de confruntare cu o boală complet neaşteptată i-a adus, afirmă acesta, conştientizarea uneia dintre cele mai importante resurse, care l-a ajutat din punct de vedere emoţional în acest proces. Nevoia de alinare adusă de consolare. El mărturiseşte că, în postura de medic şi terapeut, a fost întotdeauna apropiat de pacienţii săi. Însă mintea şi energia sa erau mai degrabă orientate spre vindecarea acestora, iar consolarea o oferea fără a fi pe deplin conştient de importanţa ei. Revizuind activitatea profesională şi multe dintre mărturisirile foştilor pacienţi, îşi aminteşte că unii dintre ei „îmi povesteau cum vorbele mele de consolare, rostite uneori la despărţire, când plecau de la mine, le‑au fost adevărate ancore care i‑au ajutat să traverseze furtunile, aşa cum o amuletă cu puteri miraculoase te sprijină când ai de înfruntat soarta potrivnică. Şi mi‑am dat seama că acele câteva cuvinte menite să consoleze erau rareori sfaturi practice, ci mai ales banale vorbe de îmbărbătare pe care oricine le‑ar fi putut rosti; însă spuse la momentul potrivit, cu simplitate şi sinceritate, ele aveau un efect mult mai mare”. Pe care şi el l-a resimţit din plin în perioada de confruntare cu boala şi în cea a convalescenţei. Şi care l-a condus spre a împărtăşi cu cititorii săi una dintre cele mai frumoase lucrări pe această temă. O carte care are capacitatea de a oferi alinare celor ce înfruntă o realitate dureroasă. Şi care, în aceeaşi măsură, redă informaţii şi perspective pline de profunzime celor care lucrează cu suferinţa, zi de zi, în diferite forme ale acesteia.

 

Comunicat furnizat si asumat de Fabrica de PR

Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=19176