Tania, un copil ce are nevoie să fie văzut, auzit, încurajat pentru a deveni liderul de mâine

Tania, un copil ce are nevoie să fie văzut, auzit, încurajat pentru a deveni liderul de mâine

· Pentru copii ca Tania, Narada lansează programul „Nevoi ordinare pentru copii EXTRAordinari” care are ca obiective o schimbare în atitudinea colectivă când vine vorba de educaţie, în general, şi o schimbare în rândul profesorilor, în particular, aceştia urmând să deprindă abilitatea de a identifica copii cu talente ascunse, născute în medii adverse din cauza vulnerabilităţilor sociale şi de a fructifica aceste talente către performanţă şcolară.

În luna decembrie, organizaţia Narada lansează un nou exerciţiu de mobilizare a comunităţilor şi liderilor din educaţie, ce îşi propune susţinerea copiilor cu talente ascunse şi cu abilităţi dobândite în contextul unor vieţi dificile. Programul Nevoi ordinare pentru copii EXTRAordinari îi vizează pe acei copii care, din cauza lipsei de resurse (atât în familie, cât şi în comunitate) şi din cauza experienţelor stresante la care au fost expuşi de-a lungul vieţii, au dezvoltat o serie de abilităţi practice şi sociale care nu sunt valorizate în primul rând în şcoală. Aceşti copii, cu rezultate mai scăzute, riscă fie să abandoneze şcoala, fie ca viitori adulţi să nu îşi poată îndeplini acest potenţial valoros pentru ei sau pentru societate.

Pornind de la studiul Cambridge „Hidden Talents in harsh Environments”, Narada a desfăşurat o cercetare calitativă sub îndrumarea sociologului Carmen Voinea, iar rezultatele studiului au confirmat că mediul academic românesc se concentrează şi îi încurajează pe copiii care au note bune, rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade, ceilalţi fiind lăsaţi în umbră. Din această ultimă categorie fac parte copiii care au învăţat să gătească din nevoia de a avea grijă de proprii fraţi, să descopere secretele naturii fiind nevoiţi să aibă grijă de animale şi să cultive câmpurile familiei, precum şi pe cele ale fizicii şi chimiei lucrând în ateliere meşteşugăreşti, din nevoia de a aduce un venit în plus în casă, dar şi aceia care au învăţat empatia în condiţii foarte grele, copii care nu provin dintr-un mediu în care singura lor preocupare este şcoala.

 

Comunicat publicat si furnizat de Fabrica de PR

Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=20577

Versiunea: mobil  |  completa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici