JTI România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la potenţialele consecinţe grave ale deciziei Curţii Constituţionale (CCR) din 24 martie, prin care sunt considerate neconstituţionale prevederile ce asimilează infracţiunii de contrabandă „colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia” (art. 270 alin. 3 din Codul Vamal).
„Mai ales în contextul geopolitic actual, până la punerea în acord a textului declarat neconstituţional cu norma constituţională, decizia CCR ar putea duce la încurajarea contrabandei cu produse din tutun, fenomen aflat la minime istorice în România. De asemenea, o consecinţă ar putea fi blocarea majorităţii dosarelor de contrabandă aflate în curs de soluţionare”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.
JTI consideră însă că recenta Decizie a CCR poate deveni un prilej de îmbunătăţire a reglementărilor privind contrabanda, în loc să fie un impuls pentru creşterea comerţului ilicit. În acest sens, compania reia propunerea de aplicare a unui criteriu unic, cantitativ, atât la punctele de trecere a frontierei, cât şi în interiorul ţării pentru produsele accizabile supuse marcării, măsură pe care o susţine public de ani de zile, împreună cu autorităţile de aplicare a legii. Şi în aprecierea Curţii este necesară reglementarea unitară, dar în sensul unei limite valorice similare celei stabilite prin alineatul 2 al articolului 270 din Codul vamal (20.000 de lei pentru infracţiunea de contrabandă cu ţigarete).
Comunicat de presă furnizat şi asumat de JT International Romania SRL
Citeşte comunicatul în întregime la adresa http://www.comunicate.mediafax.biz/Pages/Public/Comunicate.aspx?comunicatId=16068