ANALIZĂ. Critici dure pentru OMS şi liderii lumii, care ar fi putut evita catastrofa provocată de Covid

  • Un răspuns internaţional rapid ar fi putut opri focarul Covid-19 din 2019 din China, potrivit unui raport realizat de experţii Grupului Independent pentru Pregătirea şi Răspunsul la Pandemie.
  • Raportul critică autorităţile chineze şi OMS pentru că au fost prea lente în a recunoaşte că virusul se răspândea între oamenii din Wuhan
  • Cele mai dure critici s-au îndreptat către naţiunile bogate din Europa şi America de Nord.
Urmărește
1976 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ. Critici dure pentru OMS şi liderii lumii, care ar fi putut evita catastrofa provocată de Covid

ANALIZĂ. Critici dure pentru OMS şi liderii lumii, care ar fi putut evita catastrofa provocată de Covid

Un răspuns internaţional rapid ar fi putut opri focarul Covid-19 din 2019 din China să devină o catastrofă globală în 2020, potrivit unui raport dur despre răspunsul liderilor mondiali şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la pandemie, notează Financial Times.
 
O revizuire a experţilor Grupului Independent pentru Pregătirea şi Răspunsul la Pandemie, comandată de OMS, dă lecţii pentru prevenirea viitoarelor pandemii şi face zeci de recomandări pentru reformă, inclusiv pentru OMS.
 
Analiza nu examinează originile Sars-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19. Dar critică autorităţile chineze şi OMS pentru că au fost prea lente în a recunoaşte că virusul se răspândea între oamenii din Wuhan şi apoi pentru a avertiza lumea despre transmiterea de la om la om.
 
Pe viitor, ar trebui utilizată de la început o abordare precaută, astfel încât să se presupună că o boală respiratorie s-ar putea răspândi de la om la om dacă nu s-a dovedit contrariul”, se arată în raport.
 
Recomandările grupului includ un nou tratat de instituire a unui consiliu global pentru ameninţări asupra sănătăţii, mai multă putere pentru OMS de a investiga şi publica informaţii despre focarele de boală fără aprobarea guvernului şi o finanţare pentru un Fond Internaţional de Pandemii (IPFF) care ar putea cheltui între 5 şi 10 miliarde USD pe an pentru pregătire şi ar putea solicita între 50 miliarde şi 100 miliarde USD în caz de urgenţă.
 
„Grupul recomandă o transformare fundamentală menită să asigure angajamentul la cel mai înalt nivel pentru un nou sistem pe care cetăţenii se pot baza pentru a-i menţine în siguranţă şi sănătoşi,” au spus co-preşedinţii comisiei care a elaborat raportul, fostul premier neo-zeelandez Helen Clark şi fostul preşedinte liberian Ellen Johnson Sirleaf.
 
Comisia este foarte critică la adresa Regulamentelor Internaţionale de Sănătatea, singurul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind focarele de boală. 
 
„Aşa cum sunt construite în prezent, ele impun, mai degrabă, constrângere, decât facilitarea acţiunii rapide,” spune raportul. 
 
„Dacă restricţiile de călătorie ar fi fost impuse mai rapid şi ar fi fost mai extinse, ar fi fost o inhibare serioasă a transmiterii rapide a virusului. Trebuie să ne dăm seama că trăim în secolul 21 şi nu în epoca medievală,” a declarat Clark într-un briefing de presă înainte de publicarea raportului.
 
De asemenea, comisia critică OMS pentru că nu a declarat Covid o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional până pe 30 ianuarie. Pandamia a fost declarată oficial pe 11 martie.
 
Dar cele mai dure critici s-au îndreptat către naţiunile bogate din Europa şi America de Nord pentru că au „risipit luna februarie 2020 prin inacţiune,” ducând la „o lună pierdută în care multe alte ţări ar fi putut lua măsuri pentru limitarea răspândirii Sars-Cov-2 şi prevenirea catastrofei mondiale de sănătate, socială şi economică.”
 
Grupul solicită şefilor de guvern din lume să înfiinţeze un consiliu global pentru ameninţări asupra sănătăţii şi o convenţie-cadru pandemică pentru a oferi o bază juridică mai solidă pentru acţiune. Recomandă ca acestea să fie lansate la un summit global, o sesiune specială a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care ar trebui convocată în acest scop în acest an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici