- Home
- Coronavirus
- (18.07.2021, 17:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anchetatorii OMS vor să revină în China, pentru cercetări amănunţite în laboratorul din Wuhan. Tedros Ghebreyesus: Cerem transparenţă şi cooperare
- Anchetatorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vor să revină în China, pentru a cerceta originile coronavirusului.
- Potrivit OMS, noile studii ar viza cinci domenii principale. Experţii solicită, însă, acces complet la datele din laboratorul din Wuhan.
- În urma primei investigaţii, OMS a obţinut 13 secvenţe diferite ale virusului SARS-COV-2 din decembrie 2019.
Urmărește
3734 afișări
Anchetatorii OMS vor să revină în China
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) revine cu o nouă solicitare către China. Specialiştii vor permisiunea de a realiza verificări suplimentare în laboratoarele din Wuhan unde au fost identificate primele cazuri de COVID-19.
China ar fi încercat să ascundă analizele de secvenţiere ale virusului, iar în urmă cu puţin timp serviciile secrete americane au aflat că mai mulţi angajaţi ai laboratorului din Wuhan au fost spitalizaţi cu simptome asemănătoare COVID încă din toamna anului 2019.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„Cerem transparenţă, deschidere şi cooperare din partea Chinei, în special în ceea ce priveşte informaţiile, datele brute pe care le-am solicitat în primele zile ale pandemiei. Avem nevoie de informaţii directe cu privire la situaţia acestui laborator înainte de pandemie, dar şi la începutul acesteia”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Autorităţile chineze susţin că iau în considerare colaborarea cu OMS pentru noi cercetări. Până acum au fost aduse în discuţie două ipoteze principale. Potrivit uneia dintre ele, virusul s-ar fi dezvoltat pe cale naturală, prin transmiterea mediată de la liliac la om. Dar există şi un al doilea scenariu, negat de China, în care virusul SARS-CoV-2 ar fi fost creat în laborator.
„În luna martie a acestui an, Organizaţia Mondială a SănătăţiI a publicat raportul oficial privind monitorizarea comună a virusului”, aminteşte Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China. Printre concluziile raportului este precizată şi probabilitatea scăzută a unei scurgeri de laborator din Wuhan.
13 secvenţe ale virusului SARS-COV-2, descoperite în probe din 2019
Investigatorul principal al misiunii OMS, Peter Ben Embarek, a declarat pentru CNN, într-un interviu exclusiv acordat în februarie 2021, că au găsit semne ale răspândirii mai ample a coronavirusului în anul 2019. Astfel, în luna decembrie, în Wuhan ar fi existat deja mai bine de o duzină de tulpini ale virusului SARS-CoV-2.
Specialistul OMS în materie de siguranţă alimentară a adăugat că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat echipei 174 de cazuri de coronavirus din Wuhan şi împrejurimi, depistate în decembrie 2019. Dintre acestea, 100 au fost confirmate prin teste de laborator, iar alte 74 prin diagnosticarea clinică a simptomelor pacientului.
Embarek estimează că un număr atât de mare de cazuri grave, observate de medici înainte ca virusul să fie cunoscut şi studiat la scară largă, ar putea semnala prezenţa altor pacienţi neidentificaţi. Prin urmare, boala COVID-19 ar fi putut afecta peste 1.000 de persoane din Wuhan în decembrie 2019.
Acesta a declarat că echipa, formată din 17 oameni de ştiinţă ai OMS şi 17 cercetători chinezi, a extins tipul de material genetic viral examinat în cazurile timpurii de coronavirus din Wuhan. Acest lucru le-a permis să se uite la probe genetice parţiale, reuşind astfel să obţină pentru prima dată 13 secvenţe diferite ale virusului SARS-COV-2 din decembrie 2019. Secvenţele ar putea oferi indicii valoroase despre răspândirea geografică a virusului, precum şi despre momentul apariţiei focarului de COVID-19.
„Unele dintre ele (probe analizate - n.r.) provin din pieţe ... Altele nu”, adaugă Embarek, făcând referire la piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, despre care se crede că a jucat un rol principal în răspândirea iniţială a virusului.
Modificările în structura genetică a unui virus sunt frecvente şi, în mod normal, inofensive. Acestea apar în timp, pe măsură ce virusul se multiplică şi se transmite la oameni sau animale.
Embarek a refuzat să tragă concluzii despre posibilele semnificaţii ale celor 13 tulpini virale pentru istoria bolii COVID-19. Totuşi, profesorul Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia, a declarat în aceeaşi perioadă în care a avut loc şi interviul amintit că, „deoarece a existat deja diversitate genetică în secvenţele SARS-CoV-2 eşantionate la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai mult de o singură lună.”
Echipa a avut ocazia să comunice cu primele persoane infectate din China, potrivit raportărilor oficiale. Printre aceştia se află şi un bărbat de 40 de ani, fără antecedente de călătorie, care a primit rezultat pozitiv pe 8 decembrie 2019.
Relaţia OMS-China. Investigaţiile continuă
La începutul anului, echipa OMS a susţinut o conferinţă de presă de trei ore alături de omologii chinezi din Wuhan pentru a prezenta concluziile misiunii. De atunci, au apărut mai multe detalii cu privire la datele la care au avut - sau nu - acces.
China a promis transparenţă şi sprijin în ancheta OMS. Răspunzând criticilor SUA referitoare la accesul la datele brute despre pandemie, Ambasada Chinei din Washington DC a transmis: „Ceea ce a făcut SUA în ultimii ani a subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi a afectat grav cooperarea internaţională în domeniul COVID-19”.
Echipa OMS a afirmat de la bun început că speră să se întoarcă în Wuhan pentru a continua investigaţiile.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe