Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre situaţia de la terapie intensivă: ”Numărul de paturi în ATI este 1.456. Resursa umană este problema”

  • Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Andreea Moldovan, a declarat, duminică, faptul că în prezent, în România sunt 1.456 de paturi de terapie intensivă.
  • Marea problemă o reprezintă resursa umană, a precizat ea.
Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, despre situaţia de la terapie intensivă: ”Numărul de paturi în ATI este 1.456. Resursa umană este problema”

Sursa foto: Mediafaxfoto

Dr. Andreea Moldovan a declarat, duminică seara, la Digi 24, că în România sunt 1.456 de paturi de terapie intensivă, cu 48 mai multe decât la ultima raportare.

„Avem în momentul de faţă 1.456 de paturi de terapie intensivă, cu promisiunea şi acţiunea de a se creşte şi mai mult acest număr de paturi. Aici aş vrea să fac o nuanţă: am vorbit cu DSP-urile din ţară şi apoi cu managerii spitalelor din ţară atât pentru paturi de terapie intensivă, cât şi pentru paturi de terapie acută. În aceste paturi de terapie acută ajung pacienţii care sunt deja cu forme severe de boală, dar care nu necesită intubaţie şi ventilaţie mecanică şi cărora trebuie să li se aplice un protocol de tratament cu oxigen cu presiune crescută, dar nu intubaţie. Aceste paturi pot fi relativ mai uşor identificate, astfel încât am avut un număr mai mare de astfel de paturi pe care urmează să le punem în funcţiune”, a spus dr. Andreea Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că o parte din paturile de ATI au fost deja puse în funcţiune, iar o altă parte urmează ca zilele următoare să fie puse în funcţiune, cele mai multe fiind găsite în spitale mici din ţară, în vreme ce locurile în ATI, la spitalele din reşedinţele de judeţ, lipsesc sau sunt foarte greu de găsit.

„Nu sunt foarte multe paturi de terapie intensivă rămase libere pentru că trebuie să înţelegem un alt fenomen: fiecare val al acestei pandemii a lăsat în urmă un număr de pacienţi în terapie intensivă, pentru că un pacient, în momentul în care ajunge în terapie intensivă şi supravieţuieşte bolii care l-a adus acolo, poate să aibă o evoluţie prelungită, ceea ce înseamnă că staţionarea în terapie intensivă este prelungită şi estimăm că la fiecare pacient o astfel de prelungire poate să ajungă până la o lună de zile”, a spus dr. Moldovan.

Aceasta afirmă că deşi s-ar mai putea găsi paturi de terapie intensivă, mare problemă o reprezintă resursa umană.

„Am putea creşte oricât de mult numărul de paturi ATI, putem aloca în spitale unde pot să fie prize de oxigen, se pot organiza astfel de paturi. Avem şi aparatura necesară, pentru că avem ventilatoare la dispoziţie, ceea ce este un lucru extrem de important. Însă ceea ce este deficitar şi cu ce ne confruntăm în prezent este resursa umană. Pentru că personalul de terapie intensivă, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare de curăţenie e un personal care deja e supraîncărcat în mare majoritate de un an de zile”, a mai spus dr. Andreea Moldovan.

În prezent în secţiile ATI din ţară sunt, spune dr. Moldovan, între 1.000 şi 1.500 de medici, între care şi medici pensionari şi rezidenţi de ani mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici