- Home
- Coronavirus
- (23.03.2021, 19:08)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Belgia este favorabilă "certificatului verde", dar nu vrea să conducă la obligativitatea vaccinării
- Belgia este favorabilă "certificatului verde" propus de Comisia Europeană, dar nu vrea să conducă la obligativitatea vaccinării
- Vicepremierul Belgiei: "Trebuie să ne asigurăm că primim răspunsuri la toate preocupările, în mod egal asupra celor legate de respectarea libertăţilor individuale şi protejării vieţii private"
- Sophie Wilmès: "Reamintesc că un astfel de certificat nu trebuie să conducă, de facto, la o obligativitate a vaccinării"
Urmărește
594 afișări
Guvernul Belgiei este pregătit să susţină proiectul "certificatului verde digital" propus de Comisia Europeană, dar, pe fondul problemelor de ordin ştiinţific şi etic, face apel la "prudenţă", subliniind că iniţiativa nu trebuie să conducă la obligativitatea vaccinării.
"Belgia este pregătită să susţină propunerea Comisiei Europene, dar rămânem prudenţi asupra acestui dosar, din cauza numeroaselor întrebări ştiinţifice şi etice care apar şi care trebuie rezolvate, în special în cazul criteriului «vindecării» din certificat", a afirmat Sophie Wilmès, vicepremier şi ministru al Afacerilor Europene, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului UE pe tema proiectului "certificatului verde digital".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
"Înţeleg dorinţa unora de a avansa rapid, dar trebuie să ne asigurăm că primim răspunsuri la toate preocupările, în mod egal asupra celor legate de respectarea libertăţilor individuale şi protejării vieţii private. De asemenea, reamintesc că un astfel de certificat nu trebuie să conducă, de facto, la o obligativitate a vaccinării", a subliniat Sophie Wilmès, conform site-ului Sudinfo.be.
Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, proiectul "Certificatului verde digital" (în engleză: "Digital Green Certificate" / în franceză "Certificat vert numérique"), un instrument "nediscriminatoriu" şi "temporar", care, dacă va fi aprobat de Consiliul European şi de Parlamentul UE, ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar. Certificatul va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19. Proiectul prevede recunoaşterea doar a vaccinurilor autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentelor. Până în prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor a aprobat patru vaccinuri anticoronavirus: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson. Ungaria, care utilizează inclusiv vaccinurile Sinopharm (China) şi Sputnik V (Rusia), a avertizat că nu va recunoaşte "certificatele verzi digitale" propuse de Comisia Europeană în cazul în care vaccinurile anticoronavirus administrate de autorităţile medicale ungare nu sunt acceptate de alte ţări.
Certificatul verde digital ("Digital Green Certificate") propus de Comisia Europeană are rolul de a crea un model unic la nivelul Uniunii Europene, a afirmat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, sugerând că statele membre nu vor putea impune restricţii de călătorie suplimentare. "Acest certificat va trebui acceptat de toate statele membre. În mod clar, va exista un singur model în întreaga Uniune Europeană", a argumentat Didier Reynders.
Conform postului FranceTVInfo, iniţiativa Comisiei Europene privind "Certificatul verde digital" (în engleză: "Digital Green Certificate" / în franceză "Certificat vert numérique") generează o serie de întrebări. În primul rând, nu este clar dacă ţările membre UE vor putea impune condiţii suplimentare la frontieră. Comisia Europeană susţine că "persoanele care deţin certificatul vor trebui exceptate de la restricţiile privind libera circulaţie, în mod similar cu cetăţenii statului pe care îl vizitează". Dacă un stat vrea totuşi să impună carantină în pofida prezentării certificatului, "trebuie să informeze Comisia Europeană şi celelalte state membre şi trebuie să justifice decizia".
"Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi persoanelor care deţin un certificat verde digital", a subliniat Comisia Europeană.
De asemenea, Comisia Europeană a semnalat că vor fi necesare date ştiinţifice suplimentare privind imunitatea oferită de vaccinuri. Există încă incertitudini privind situaţia persoanelor vaccinate. Experţii nu ştiu dacă acestea mai sunt ori nu contagioase. "Aparent, există o reducere a contagierii, dar nu ştim încă până la ce nivel", a admis miercuri Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC). Eric Mamer, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a recunoscut, la rândul său, că "aceste aspecte trebuie să fie evaluate în continuare".
Premierul Belgiei, Alexander De Croo, s-a declarat favorabil proiectului Comisiei Europene privind certificatul medical european, argumentând că este evitată discriminarea persoanelor nevaccinate, dar subliniind că utilitatea documentului urmează să fie stabilită, în funcţie de datele ştiinţifice.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare vor discuta despre certificatul verde digital cu ocazia summitului Consiliului European programat pe 25-26 martie.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe