- Home
- Coronavirus
- (10.03.2020, 02:01)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Călătorind cu teamă de COVID-19. Cinci sfaturi pentru a evita bolile în timpul zborului cu avionul
- Este inevitabil ca cei puşi în situaţia de a călători în această perioadă, când teama de coronavirus a luat o deosebită amploare, să nu se întrebe câteva lucruri esenţiale.
- Profesioniştii din domeniul sănătăţii oferă câteva sfaturi, în încercarea de a răspunde celor mai frecvente curiozităţi, arată The New York Times.
Urmărește
2850 afișări
Sursa: Profimedia Images
1. Ar trebui să port o mască?
Răspunsul poate fi atât negativ, cât şi un „da” hotărât. Dr. Tierno, profesor de microbiologie şi patologie la Universitatea din New York, spune că aerul poate trece oricum prin goluri, măştile din pânză oferind protecţie redusă. A adăugat că purtătorii de mască îşi acoperă, uneori, doar gura, lăsându-şi nasurile expuse. „Pentru majoritatea oamenilor, masca nu este o necesitate”.
Atunci când este cu adevărat nevoie de protecţie, spre exemplu în cazul zonelor unde au fost confirmate multiple cazuri de îmbolnăvire, oamenii ar trebui să poarte un aparat respirator N95 (o mască ce filtrează 95% din particule de aer mai mici). Dr. Tierno a avertizat că această mască „îngreunează capacitatea de a respira”.
2. Cât de important este spălatul pe mâini?
Profesioniştii din domeniul sănătăţii spun că spălarea mâinilor cu apă şi săpun este cea mai eficientă metodă de apărare împotriva coronavirusului, dar şi a altor boli. „Cele mai murdare lucruri cu care un om intră în contact sunt chiar propriile degete", spune dr. Tierno.
Spălarea corectă şi eficientă a mâinilor poate reduce riscul infecţiilor respiratorii cu până la 16%, potrivit Centrelor de control şi prevenire a bolilor.
3. Este în regulă să mâncăm direct de pe masă?
„Nu mâncaţi de pe masă”, avertizează dr. Tierno. Un raport din 2015 al Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA a constatat că membrii echipajului de zbor dispun de un timp limitat pentru a curăţa cabina înainte ca următorii pasageri să urce la bordul aeronavei.
În cazul în care călătoriţi cu avionul, e recomandat să aduceţi şerveţele cu care să igienizaţi scaunele, mesele şi tăvile, ba chiar şi mânerele din toalete. De asemenea, pe mese pot fi aşezate foi de hârtie, pentru a evita contactul direct cu suprafeţele din mijlocul de transport.
4. Care este riscul de a lua un virus de la un alt pasager?
Riscul de îmbolnăvire este similar cu cel înregistrat în urma unei călătorii cu autobuzul public sau cu frecventarea unei săli de cinema, potrivit unui raport din 2018 al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian.
În avioane sunt folosite filtre de aer cu eficienţă ridicată, comparabile cu cele utilizate în sălile de operaţii din spitale. Acestea captează 99% din microbii transportaţi în aer şi sunt schimbate la intervale regulate, au transmis reprezentanţii asociaţiei. Astfel, riscurile de îmbolnăvire nu ar trebui să fie extrem de mari în cazul unei călătorii cu avionul.
5. Cum ne ajută odihna corespunzătoare să ne ferim de boli?
Cu cât sistemul imunitar este mai sănătos, cu atât cresc şansele fiecăruia de a nu se îmbolnăvi. Specialiştii recomandă 6-8 ore de somn zilnice. De asemenea, activitatea fizică şi alimentaţia sănătoasă contribuie la rezistenţa la infecţii a organismului.
Stresul este un alt factor care creşte riscul de îmbolnăvire, motiv pentru care odihna şi menţinerea unei atitudini relaxate se află pe lista de sfaturi a docotorului Tierno.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Măsuri fără precedent în Italia. Întreaga ţară intră în carantină, din cauza coronavirusului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe