Prima pagină » Coronavirus » Campania americamă Eli Lilly a cerut autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru tratamentul experimental cu anticorpi pentru COVID-19

Campania americamă Eli Lilly a cerut autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru tratamentul experimental cu anticorpi pentru COVID-19

Campania americamă Eli Lilly  a cerut autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru tratamentul experimental cu anticorpi pentru COVID-19
Emanuel Dumitru
08 oct. 2020, 14:04, Social

Compania farmaceutică Eli Lilly a declarat miercuri că a solicitat autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru tratamentul său experimental cu anticorpi pentru COVID-19, relatează Reuters.

Datele cercetărilor realizate în luna septembrie au arătat că terapia cu anticorpi, numită LY-CoV555, care este dezvoltată împreună cu firma de biotehnologie canadiană AbCellera, a contribuit la reducerea numărului de spitalizări şi a prezenţei în camera de urgenţă pentru pacienţii cu COVID-19.

Pe baza acestor date, Lilly a solicitat autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii din SUA aprobarea utilizării de urgenţă a medicamentului şi a declarat că până la sfârşitul anului se aşteaptă să fie disponibile aproximativ un milion de doze.

Acţiunile companiei au crescut cu peste 3% după anunţul despre cererea de aprobare a utilizării de urgenţă.

Mai mulţi producători de medicamente testează tratamente cu anticorpi pentru COVID-19, însă până acum în Statele Unite nu a fost autorizată utilizarea de urgenţă a niciunuia dintre acestea.

Un cocktail experimental pe bază de doi anticorpi, dezvoltat de compania Regeneron a primit doar preşedintele SUA Donald Trump pentru tratarea infectării sale recente cu COVID-19.

Compania Eli Lilly intenţionează ca luna viitoare să mai depună o cerere de aprobare similară pentru o combinaţie de două tratamente pe bază de anticorpi. Compania a spus că tratamentul combinat s-a arătat a fi mai eficient în reducerea încărcăturii virale decât monoterapia pentru care s-a depus acum cerere de aprobare.

În studiul în care au fost implicaţi 268 de pacienţi cu COVID-19 cu simptome uşoare până la moderate, aproape 1% dintre cei care au primit terapia cu doi anticorpi au necesitat spitalizare. Acesta reprezintă un răspuns clinic bun, dat fiind că dintre cei care au primit o pastilă placebo au necesitat spitalizare 5,8%.

Terapia combinată a îndeplinit de asemenea obiectivul principal al studiilor, acela de a reduce semnificativ încărcătura virală prezentă la 11 zile după tratament, în comparaţie cu un tratament placebo, au declarat reprezentanţii companiei. Tratamentul a redus de asemenea nivelurile virale în ziua a treia şi în ziua a şaptea.

Compania se aşteaptă ca în al patrulea trimestru să poată furniza 50.000 de astfel de doze, de terapie combinată.