- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (12.03.2021, 10:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Campania de vaccinare cu serul AstraZeneca va continua în România. Cîţu: „Eu am încredere în experţi”/ Gheorghiţă: „Decizia de punere în carantină a dozelor nefolosite din lotul ABV 2856 a fost una de maximă precauţie”
- Campania de vaccinare cu AstraZeneca va continua.
- Florin Cîţu: „Campania de vaccinare trebuie să continuie cu toate tipurile de vaccin”.
- Valeriu Gheorghiţă a declarat, la Aleph News, că decizia de punere în carantină a dozelor nefolosite din lotul ABV 2856 a fost una „de maximă precauţie”.
- Lotul ABV2856, retras de Italia, este oprit de la vaccinare şi înlocuit cu doze din alt lot de la AstraZeneca şi în România.
- Măsura este valabilă până când Agenţia Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta cu aceste doze, a anunţat, joi seara, CNCAV.
- România nu a primit, însă, doze din lotul ABV5300.
Urmărește
1050 afișări
Potrivit declaraţiei premierului Florin Cîţu, „campania de vaccinare trebuie să continue”. Acesta a afirmat că are încredere în experţii din sănătate şi s-ar fi vaccinat cu orice vaccin, dacă s-ar fi putut. „Campania de vaccinare trebuie să continuie cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse. Nu s-a schimbat nimic”.
„Am văzut mai multe informaţii în spaţiul public şi eu zic că trebuie să fim foarte atenţi cu aceste informaţii. În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acţiuni pe care le ia Guvernul, de a opri pandemia. Există o campanie împotriva portului măştii în spaţiul public. Există o campanie împotriva măsurilor de distanţare. Există o campanie împotriva vaccinării. Din punctul meu de vedere aceste acţiuni sunt similare cu acţiunile unor terorişti pentru că a zădărnici această activitate a Guvernului care are ca obiectiv îmbunătăţirea sănătăţii tuturor românilor este o acţiune care încearcă să submineze activitatea statului, fără date. Trebuie să ne uităm întotdeauna la specialişti”, a transmis acesta românilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În ceea ce priveşte suspendarea lotului, Florin Cîţu a declarat că decizia „nu a fost luată de mine, a fost luată de specialişti şi, ca şi dumneavoastră, aştept fundamentarea deciziei luate aseară”.
În acelaşi timp, coordonatorul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat, vineri că „decizia de carantinare a dozelor nefolosite din acest lot a fost una de maximă precauţie şi a fost declanşată în urmă semnalelor din Italia fără să existe un fundament ştiinţific. Însă, am decis că e cel mai prudent până la clarificarea acestor concluzii să nu existe nici cea mai mică suspiciune sau temere în spaţiul public”.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea (CNCAV) a transmis, joi seara, că România nu a primit doze din lotul ABV5300. Acesta a avut 1,6 milioane de doze de vaccin, distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda). Acest lot a fost suspendat temporar în mai multe state, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie.
În ceea ce priveşte lotul ABV2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, CNCAV precizează că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AstraZeneca de 81.600 doze în data de 7 februarie.
„Începând cu data de 15.02 au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova”, a transmis CNCAV.
Ca urmare a retragerii de la utilizare în Italia, joi seara, într-o şedinţă la care au participat reprezentanţii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR, s-a decis „carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului” ca măsură de extremă precauţie.
În acelaşi timp, se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca, din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România;
„Cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare se înlocuiesc, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, transmite CNCAV.
„Menţionăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, mai arată CNCAV.
Joi, ca urmare a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunţă faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate.
Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, suspendat în mai multe ţări din Europa
În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauţie să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, potrivit ANSA.
Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse.
Oficialii au spus că „acţionează devreme” pentru a investiga pe deplin rapoartele.
Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic".
Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunţa că suspendă preventiv imunizarea în urma incidentelor.
„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.
„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, spunea atunci BASG.
Ziarul „Niederoesterreichische Nachrichten”, precum şi ORF şi agenţia de ştiri APA scriau că cele două femei sunt asistente la clinica din Zwettl.
Conform BASG, problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţia continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.
AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.
Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Sanofi a anunţat lansarea primelor studii pentru cel de-al doilea vaccin al său împotriva Covid-19. Ce se întâmplă cu primul ser
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe