- Home
- Coronavirus
- (28.12.2021, 12:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Când şi ce tip de test COVID-19 ar trebui făcut? Răspunsuri despre testare şi noua variantă Omicron
- În lupta cu pandemia, societatea are la îndemână o „armă” esenţială: posibilitatea de a se testa.
- Mai mulţi experţi în sănătate publică din SUA au răspuns la diverse întrebări legate de cum ar trebui să se testeze oamenii, când, dar şi ce test să utilizeze.
- Varianta Omicron poate fi detectată mai rapid faţă de celelalte tulpine ale coronavirusului.
Urmărește
1157 afișări
Sursa foto: Mediafax.ro
Testarea este esenţială pentru a opri răspândirea Omicron. Dar, la doi ani de când a început pandemia, mulţi oameni sunt încă confuzi cu privire la ce test ar trebui să facă pentru a vedea dacă sunt infectaţi.
În România, te poţi testa la clinici private, dar îţi poţi cumpăra teste şi de la farmacii sau supermarket-uri. Există vreo diferenţă între ele? Cu siguranţă da. Iar răspunsul la această întrebare şi nu numai l-au dat diverşi experţi în sănătate publică, într-un interviu pentru The New York Times. Iată ce au avut de spus:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Tipuri de teste
Este un tip de test mai bun decât celălalt?
Testele virale sunt clasificate în funcţie de ceea ce caută: teste moleculare, care caută materialul genetic al virusului şi teste antigene, care caută proteine virale. Dar compararea testelor rapide de antigen cu testele de laborator, cunoscute şi sub numele de teste PCR, este un fel de comparaţie a radiografie cu o scanare RMN. Ambele teste sunt de încredere, servesc unor scopuri unice şi pot fi utile în momente diferite. Radiografia este ieftină, rapidă şi destul de bună la identificarea problemelor evidente. Un RMN durează mai mult şi este mai scump, dar oferă o privire mai precisă asupra a ceea ce se întâmplă în organism.
Avantajul testelor rapide antigen, indiferent dacă sunt efectuate acasă sau la un centru de testare, este că sunt rapide, relativ ieftine şi sunt foarte fiabile, oferind un rezultat în timp real. Un test PCR este mai sensibil şi va identifica mai mult ca sigur o posibilă infecţie, dar este nevoie de mai mult timp pentru a obţine rezultatul.
Când este cel mai bun moment pentru a face un test rapid dacă urmează să avem o întâlnire cu un grup de persoane?
„Testele la domiciliu vă pot spune dacă sunteţi infectat cu coronavirus chiar acum. Aşa că ar trebui să vă testaţi cât mai aproape posibil de ora adunării, de preferinţă cu o oră sau două înainte ca toată lumea să se întâlnească”, ne sfătuieşte dr. Ashish K. Jha, decanul Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Brown.
Dr. Michael Mina, un fost epidemiolog de la Harvard, care acum este directorul ştiinţific al eMed, o companie care distribuie teste la domiciliu, recomandă o perioadă şi mai restrânsă. El sugerează ca testarea să se realizeze cu doar 15 minute înainte de eveniment, dacă acest lucru este posibil.
Deşi este importantă testare în aceeaşi zi cu evenimentului, dacă aveţi timp suplimentar sau teste suplimentare, două teste în câteva zile sunt mai benefice. În plus, este de subliniat faptul că un test negativ nu reduce riscul la zero. „Un test nu te va proteja de infectare. Un test te va proteja de infectarea altor persoane”, a mai precizat dr. Mina.
Ce facem dacă nu avem cum să ne testăm?
„Dacă nu puteţi face teste, trebuie să decideţi cât de mult sunteţi dispuşi să vă asumaţi un risc”, a spus dr. Robert Wachter, profesor şi preşedinte al Departamentului de Medicină de la Universitatea din California, San Francisco. „M-aş mai întâlni cu grupul de prieteni dacă nu aş putea face un test? Într-o situaţie de risc relativ scăzut, cu toată lumea vaccinată, probabil că aş face-o. Dacă cineva ar prezenta un risc ridicat şi nu aş putea să fac un test, cred că aş fi înclinat ca oamenii să poarte măşti şi să ţină ferestrele constant deschise. Aş face tot posibilul să-i păstrez pe toţi cât mai în siguranţă”, a mai adăugat dr. Wachter.
Momentul efectuării testelor
Dacă am fost expuşi la o persoană infectată, când ar trebui să ne testăm?
Omicron se mişcă rapid şi mulţi experţi în sănătate publică spun că persoanele cu potenţiale expuneri la virus ar trebui să se testeze mai devreme decât s-a recomandat pentru variantele anterioare. Actualul ghid de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din America spune că persoanele vaccinate nu trebuie să se plaseze în carantină dacă au avut contact cu cineva confirmat cu COVID-19, dar ar trebui să se testeze cinci zile mai târziu.
Totuşi, un focar recent de infecţii cu Omicron din Norvegia oferă indicii despre cel mai bun moment pentru testare. Petrecerea a avut loc într-un restaurant într-o vineri şi toată lumea a fost vaccinată. Din 80 de cazuri confirmate şi suspectate, aproape 75% au fost detectate duminică, luni şi marţi după petrecere. Aceasta sugerează că cele mai bune perioade de testare sunt în zilele 2, 3 şi 4 după expunere, a explicat preşedintele Departamentului de Medicină de la Universitatea din California.
Este posibil să mă testez prea devreme?
„Nu vă testaţi imediat după o expunere sau o adunare cu risc ridicat deoarece poate dura câteva zile pentru ca virusul să atingă niveluri detectabile. A face acest lucru prea devreme este exact ca în cazul unui test de sarcină”, a spus dr. Panagis Galiatsatos, medic pneumolog la Johns Hopkins Medicine.
Sfatul se schimbă dacă aveţi deja simptome de coronavirus. În acest caz, ar trebui să fiţi testat imediat. Încercaţi să faceţi un test rapid în ziua în care simptomele încep să apară şi, dacă acesta este negativ, este recomandat să faceţi un alt test 2-3 zile mai târziu.
Am simptome, dar rezultatul a fost negativ la un test rapid. Mă pot încrede doar în acel test?
Nu. Dacă începeţi să simţiţi simptome de COVID-19 şi mai ales dacă locuiţi într-o zonă cu un număr mare de cazuri şi sunteţi nevaccinat, ar trebui să presupuneţi că aveţi virusul. Simptomele timpurii la o persoană vaccinată pot fi un semn că organismul luptă cu virusul şi este posibil ca încărcătura virală să nu fie încă suficient de mare pentru a da un test rapid pozitiv.
Dacă aveţi simptome şi testul rapid la domiciliu este negativ, este o idee bună să încercaţi să obţineţi un test PCR de laborator, iar dacă şi acel test este negativ, este puţin probabil să fiţi infectat.
Rezultatele testelor
Ce înseamnă un rezultat „nedeterminat”?
Deşi nu este clar cât de des se întâmplă, unii oameni care sunt testaţi pentru COVID-19 la un spital sau la un centru de testare primesc un rezultat „nedeterminat”. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu trebuie să presupuneţi că sunteţi negativ. Ar trebui să reluaţi testul, dar la un alt centru.
Rezultate nedeterminate apar dintr-o varietate de motive: uneori, eşantionul în sine este inadecvat pentru testare, iar, alteori, există o problemă de calibrare a maşinii sau o greşeală în procesare.
Diferenţe între teste
Care este diferenţa dintre un test rapid de antigen şi un test PCR de laborator?
Toate testele folosesc o probă colectată din nas, gât sau gură care poate fi trimisă la laborator sau procesată în câteva minute acasă.
Cele mai multe teste rapide de antigen funcţionează ca un test de sarcină - dacă antigenele virale sunt detectate în probă, o linie de pe o bandă de testare se întunecă. Testele sunt foarte fiabile pentru a vă spune dacă răspândiţi virusul în ziua în care faceţi testul, dar un singur test nu este îndeajuns pentru a oferi un rezultat final veridic.
Un test molecular de laborator, cunoscut şi sub numele de PCR, sau test de reacţie în lanţ a polimerazei, foloseşte o tehnică care caută fragmente din materialul genetic al virusului - similar cu un detectiv care caută ADN-ul la locul crimei. Acest test este considerat „standardul de aur” al testării datorită capacităţii sale de a detecta chiar şi cantităţi foarte mici de material viral. Un rezultat pozitiv la un test PCR înseamnă aproape sigur o infecţie cu virusul.
Sunt tampoanele nazale mai bune decât testele bazate pe secreţii bucale?
Unele teste de laborator folosesc un tampon nazofaringian care este introdus adânc şi inconfortabil în cavitatea nazală. Testele la domiciliu se bazează de obicei pe un tampon nazal care colectează o probă cu câteva mişcări uşoare în ambele nări. În ultimul timp, au apărut şi teste ce folosesc o metodă de colectare bazată pe saliva pacientului.
Cele din urmă sunt ceva mai puţin precise decât tampoanele nazale, dar diferenţa nu este atât de semnificativă, a spus dr. Adam Ratner, director de boli infecţioase pediatrice la Spitalul de Copii NYU Langone Hassenfeld.
Contează ce marcă de test rapid de antigen folosim?
„Cât timp testele sunt aprobate de Food and Drug Administration în baza unei autorizaţii de utilizare, nu contează ce marcă folosiţi”, a mai adăugat dr. Ratner.
Autor: Cezara Mîndrescu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Bilanţ coronavirus, 28 decembrie. Semne de îngrijorare. Cel mai mare număr de cazuri COVID din ultimele săptămâni
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:32
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
astăzi, 12:30