Care este legătura dintre umiditatea aerului şi răspândirea noului coronavirus?

  • Umiditatea scăzută a aerului dintr-o încăpere contribuie la răspândirea virusurilor, implicit a SARS Cov 2
  • Mai mulţi cercetători din Germania şi India recomandă o umiditate de 40 – 60% în spaţiile închise
  • Analiza lor se bazează pe 10 studii internaţionale relevante în domeniu
  • Dr. Ciornei: Particulele infectante rămân mai puţin într-un mediu cu umiditate crescută
Urmărește
6766 afișări
Imaginea articolului Care este legătura dintre umiditatea aerului şi răspândirea noului coronavirus?

Care este legătura dintre umiditatea aerului şi răspândirea noului coronavirus?

Şi tu te vaiţi  că aerul pe care îl respiri acasă, în interior, sau la birou este mult prea uscat? Ce legătură ar putea avea acest lucru cu răspândirea virusului SARS COV 2?

Este o legătură directă între ele. Coronavirusul se răspândeşte mai mult în interior, prin aerosoli, dacă nivelul de umiditate al aerului este scăzut. Ţi-o spun mai mulţi cercetători de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Troposferică (TROPOS) din Leipzig şi laboratorul naţional de fizică CSIR din New Delhi.

S-au documentat foarte bine, din 10 studii relevante pe această temă. Ei îţi recomandă, în afara distanţării sociale şi a măştilor, să ai grijă ca umiditatea  din încăperile în care stai să fie de 40 – 60%.

Ce anume îi face să spună asta? Atunci când persoanele infectate tuşesc, respiră sau vorbesc, elimină picături mai grele de apă care ajung repede la sol, lucru care se întâmplă de altfel în cazul nostru, al tuturor.

Alte picături mult mai mici pe care le elimină în procesul respiraţiei pot rămâne însă în aer minute în şir. Dacă aerul este uscat cei din jur le pot absorbi foarte uşor prin mucoasa nazală. Ce se întâmplă când aerul este umed? Îţi explică cercetătorul Radu Ciornei.

DR. RADU CIORNEI, specialist în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară: Particulele infectante, aceste picături Pfluge care se produc în momentul în care vorbim, respirăm, strănutăm sau tuşim, aceste particule care sunt responsabile pentru infecţie, există posibilitatea de a acumula umiditate din aer, şi cu această umiditate din aer prezenţa lor în aer şi timpul cât pot fi infectante poate fi mai scurt. Boala este în mare măsură cu transmitere aerogenă. Odată ce virusul a căzut pe sol, el nu mai poate ajunge sub nicio formă în celulele din alveolele pulmonare, acolo unde se poate replica. Şi dacă îl luăm de pe o suprafaţă, îl ingerăm, el ajunge cu mâncarea, cu modul de ingestie în stomac, unde este neutralizat instantaneu de către acidul gastric.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici