Ce nume de bebeluşi au ajuns la modă pe timp de pandemie de coronavirus. Părinţii sunt avertizaţi

  • În Asia, pandemia inspiră noi nume, precum: „Covid”, „Corona” şi „Lockdown”
  • În ultimele săptămâni mai mulţi nou-născuţi au primit nume referitoare la coronavirusul care a ucis peste 230.000 de oameni în lume
  • O alegere ciudată care nu este lipsită de consecinţe.
Urmărește
2396 afișări
Imaginea articolului Ce nume de bebeluşi au ajuns la modă pe timp de pandemie de coronavirus. Părinţii sunt avertizaţi

Sursă foto: Profimedia

La început a fost Corona Kumar, apoi Covid Marie. În Asia, pe măsură ce au trecut zilele, tot mai mulţi părinţi au dat copilului lor nou-născut un nume inspirat de Covid-19, cel care a provocat o criză de sănătate la nivel mondial. Şi nu prea pare sa le pese de consecinţele pe termen lung ale alegerii lor, relatează Le Figaro

Covid-19 corespunde bolii Coronavirus 2019, anul apariţiei sale în Wuhan, China. Acesta este numele ales de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Numele temporar a fost „boala 2019-nCov”. Pe de altă parte, trebuie amintit că vorbim despre numele bolii cauzate de virus. Virusul se numeşte SARS-CoV-2.

Pe 13 aprilie, Hill Tabesa a născut o fetiţă în Bacolod, în Filipine. În acord cu tatăl, John Tupas, ea a decis să-şi exprime toată recunoştinţa după această naştere, care a decurs fără nicio problemă.

„Acest Covid-19 a provocat o suferinţă enormă pe toată planeta”, a declarat John Tupas, în vârstă de 23 de ani, pentru AFP. În amintirea acestei perioade fără precedent, cei doi părinţi şi-au dorit ca fiica lor să poarte „un nume care ne aminteşte că boala Covid ne-a cruţat”: Covid Marie.

Cu câteva săptămâni mai devreme două femei din sud-estul Indiei avuseseră aceeaşi idee. Se presupune că prenumele le-a fost suflat de un medic de la spitalul în care s-au născut bebeluşii lor.

Unul se numeşte acum Corona Kumar, iar celălalt este Corona Kumari. „Le-am spus că asta va ajuta la conştientizarea bolii şi la eliminarea stigmatului care o înconjoară”, a spus medicul. „Spre surprinderea mea, au fost de acord”, a completat el.

O idee similară a aparut în mintea câtorva muncitori migranţi din nord-estul Indiei care s-au găsit blocaţi la mii de kilometri de casa lor în statul Rajasthan. Au ales să-l numească pe fiul lor „Lockdown”, sau „izolare/blocare ” în engleză. „L-am numit Lockdown, amintindu-ne de toate problemele cu care ne-am confruntat în această perioadă dificilă”, a spus tatăl pentru jurnalisti.

Totuşi această alegere singulară a prenumelui nu este pe gustul tuturor. John Tupas, tatăl lui Covid Marie, spune că a fost subiectul criticilor şi al hartuirilor de pe reţelele de socializare. "Ar putea fi intimidată, dar o să o învăţ pe fiica mea să fie o persoană bună", a spus el.

În loc să se inspire din calendar sau chiar din serialele lor preferate, mulţi părinţi nu ezită să inventeze numele copilului lor.  În Franţa, proporţia de nume „rare” - cele date de şase ori sau mai puţin într-un an - a trecut de la 2% în 1975 la 10% astăzi. Totuşi, a purta numele unui virus care a ucis peste 230.000 de vieţi în întreaga lume probabil că nu va fi uşor.

În lume, sunt foarte multe ţări cu legi de restricţionare a numelor oferite copiilor la naştere în caz că acestea sunt considerate ofensive sau jenante. În Italia, de exemplu un tribunal a interzis în 2013 ca un bebeluş să fie numit Vineri, iar în Franţa autorităţile au refuzat acordarea de nume precum: Jihad, Titeuf şi Grizmann Mbappé.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici