- Home
- Coronavirus
- (12.03.2020, 12:41)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai importante 11 întrebări şi răspunsuri despre noul coronavirus
Mai mult de 110 ţări au înregistrat cazuri de coronavirus, iar Organizaţia Mondială de Sănătate a declarat răspândirea virusului pandemie.
Urmărește
2027 afișări
Cele mai importante 11 întrebări şi răspunsuri despre noul coronavirus
Întrebări şi răspunsuri despre noul coronavirus (SARS-CoV-2), potrivit INSP:
Ce sunt coronavirusurile?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe şi chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Ce este SARS-CoV-2?
Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.
Care este sursa acestui focar epidemic?
Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piaţă mare de fructe de mare şi animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.
Cum se transmite?
Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută.
Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.
Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.
Se transmite de la om la om?
Da, autorităţile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.
Care este perioada de incubaţie?
De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o prioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.
Care sunt simptomele?
Infecţiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecţii severe şi chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecţii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.
Simptomele pentru infecţia cu SARS-CoV-2 observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).
Care sunt opţiunile de tratament?
Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcţie de starea pacientului. Tratamentul de susţinere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide şi tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.
Exista vaccin?
Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
Cine este la risc pentru infectia cu SARS-CoV-2?
Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc in zonele afectate de SARS-CoV-2*, persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical.
Ce trebuie facut?
Recomandări generale pentru protejarea sănătăţii
În vederea reducerii expunerii şi a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor şi igiena respiratorie, precum şi practici pentru o alimentaţi sigură:
- Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun, sau cu soluţii pe bază de alcool;
- Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncaţi imediat batista şi spălaţi-vă pe mâini;
- Evitaţi contactul apropiat cu persoanele care tuşesc şi au febră;
- Dacă aveţi febră, tuşiţi şi respiraţi cu greutate, mergeţi la medic şi spuneţi-i medicului dacă aţi călătorit recent;
Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană
OMS nu recomandă restricţii pentru călătorii sau comerţ. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate: - evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecţii respiratorii acute şi cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
- spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
- acoperirea nasului şi a gurii în timpul tusei şi a strănutului, cu un şerveţel sau cu pliul cotului, şi contactarea medicului sau a autorităţilor naţionale de sănătate în caz de simptome de infecţie respiratorie acută.
- evitarea contactului direct şi neprotejat cu animale vii şi cu suprafeţele aflate în contact cu animalele atunci când mergeţi la pieţele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
- evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puţin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) şi organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.
Pentru călătorii care se întorc din zonele afectate şi care prezintă semne clinice, de boală se recomandă :
- să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului şi sa menţioneze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,
- să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în ţară. Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
sursa foto: profimedia
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe