- Home
- Coronavirus
- (16.04.2021, 11:30)
- Cristina Iacob
Cheagurile de sânge la nivelul creierului sunt mult mai des întâlnite la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 decât la cei vaccinaţi
- Riscul de a dezvolta un cheag la nivelul creierului este de 8 până la 10 ori mai mare la persoanele infectate cu SARS-CoV2.
- Un studiu arată că 39 de persoane dintr-un milion dezvoltă tromboze ale sinusurilor şi a venelor celebrale (CVST) în decurs de două săptămâni de la infectare.
- După un vaccin de tip ARNm, se estimează că au apărut CVST-uri la aproximativ patru persoane dintr-un milion.
Urmărește
1073 afișări
Riscul de a dezvolta un cheag la nivelul creierului, adică tromboză a sinusurilor şi a venelor celebrale (CVST), este de 8 până la 10 ori mai mare la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 decât la cei care primesc un vaccin, sugerează un studiu citat de BBC.
Pe baza datelor din SUA, echipa de cercetare din Oxford susţine că persoanele care sunt vaccinate ar trebui să fie liniştite.
Studiul s-a referit doar la cei care au primit un vaccin Pfizer sau Moderna. Urmează investigaţiile privind legăturile dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de apariţie a acestor cheaguri de sânge.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Cercetarea, care a implicat dosarele medicale electronice a 81 de milioane de persoane din SUA, a analizat numărul de cazuri de CVST observate în cele două săptămâni după diagnosticul de coronavirus şi numărul de cazuri care au apărut în cele două săptămâni după ce oamenii au fost vaccinaţi cu prima doză din serul împotriva coronavirusului.
Se estimează că, deşi aceste cheaguri de sânge sunt mai puţin frecvente după COVID-19, în realitate 39 de persoane la un milion dezvoltă unul în decurs de două săptămâni după îmbolnăvire.
Cercetătorii spun că studiul lor (care nu a fost efectuat printr-o analiză formală şi este separat de grupul de vaccinuri Oxford) este încă în desfăşurare şi trebuie interpretat cu prudenţă, deoarece este dificil de calculat cu certitudine cât de frecvente sunt CVST-urile în populaţia generală. Cazurile sunt rare.
Studiul a constatat, de asemenea:
-
Cheagurile erau mai frecvente la persoanele care aveau deja boli cardiovasculare
-
80% dintre persoanele care au cheaguri supravieţuiesc
-
Unele cazuri au fost observate la persoane cu vârsta sub 30 de ani, demonstrând că nu sunt imune la complicaţiile grave cauzate de coronavirus
-
La cei care au avut un vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna, se estimează că au apărut CVST-uri la aproximativ patru persoane dintr-un milion.
Nu există cifre direct comparabile pentru vaccinul AstraZeneca, deoarece acesta nu a fost utilizat în SUA.
Agenţia Europeană a Medicamentului spune că un anumit tip de CVST apare la aproximativ cinci persoane dintr-un milion după prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca, dar populaţiile vaccinate nu au fost la fel ca în SUA şi ratele nu pot fi comparate.
Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, a declarat că studiul lor pune concluzii importante la dispoziţia oamenilor care decid asupra vaccinurilor.
„În primul rând, infectarea cu SARS-CoV-2 creşte semnificativ riscul de CVST iar riscul după infecţie este mult mai mare ca cel după vaccin, chiar şi pentru persoanele sub 30 de ani. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când oamenii se documentează despre vaccinuri, trebuie puse în echilibru riscurile şi beneficiile vaccinării”, a susţinut Harrison.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe