China a făcut public ”desfăşurătorul” luptei împotriva coronavirusului, dar ”a uitat” 7 momente cruciale: de la primul avertisment al medicului decedat între timp până la ”ordinul de a fi distruse primele teste”

  • Agenţia de stat Xinhua a publicat un raport detaliat de 37 de pagini
  • Din raport lipsesc însă momente importante
Urmărește
4223 afișări
Imaginea articolului China a făcut public ”desfăşurătorul” luptei împotriva coronavirusului, dar ”a uitat” 7 momente cruciale: de la primul avertisment al medicului decedat între timp până la ”ordinul de a fi distruse primele teste”

China a făcut public ”desfăşurătorul” luptei împotriva coronavirusului, dar ”a uitat” 7 momente cruciale: de la primul avertisment al medicului decedat între timp până la ”ordinul de a fi distruse primele teste”

Agenţia de stat chineză Xinhua a publicat un raport detaliat de 37 de pagini în care sunt explicate şi arătate întregii lumi eforturile Chinei de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus.
 
Raportul publicat de agenţia de presă chineză vine ca un răspuns al Chinei după acuzaţiile conform cărora guvernul de la Beijing ar fi încercat să ascundă sau chiar să muşamalizeze situaţia de la începutul anului.
 
Jurnaliştii de la DailyMail au analizat în amănunt documentul şi au observat că din raport lipsesc şapte momente extrem de importante, evenimente despre care presa internaţională a scris intens în această perioadă, dar care ar fi pus administraţia chineză într-o lumină nefavorabilă.
 
Cazul medicului Li Wenliang: a fost unul dintre primii, dacă nu chiar primul cadru medical, care a încercat să avertizeze despre apariţia unui nou virus. A trimis mesaje unor colegi şi prieteni în care vorbea despre o serie de pacienţi cu simptome ciudate. A fost redus la tăcere de poliţie care l-a acuzat că răspândeşte informaţii false. Pe 7 februarie, medicul Li Wenliang, în vârstă de 34 de ani, a fost răpus de coronavirus după ce a contact virusul de la pacienţii pe care îi trata.
 
Piaţa Huanan: piaţa de peşte şi animale din Wuhan este considerată a fi epicentrul epidemiei din China. În raportul prezentat de autorităţile chineze nu există nicio referire la această locaţie, susţine DailyMail. Potrivit unor rapoarte ale poliţiei chineze, 27 de cazuri şi-ar avea originea în piaţa din Wuhan care a fost închisă pe 1 ianuarie.
 
Ordinul de a distruge testele: conform unei anchete, oficialii chinezi sunt acuzaţi că au ordonat distrugere primelor probe şi primelor teste efectuate pe pacienţii cu coronavirus. Acest lucru s-ar fi întâmplat cu mai bine de o săptămână înainte de a fi raportat primul caz, un bărbat de 61 de ani din Wuhan. Informaţiile au fost publicate de jurnaliştii de la Caixin. Raportul oficial prezentat de agenţia de presă chineză nu oferă nicio informaţie despre posibile testări în decembrie, ci menţionează că primele teste s-au făcut de 2 ianuarie de către autorităţile chineze şi pe 3 ianuarie de laboratoare private pentru a se compara rezultatele.
 
Când a aflat preşedintele Xi: potrivit DailyMail, momentul în care preşedintele chinez a fost informat despre noul coronavirus rămâne un mister. Raportul oficial, precum şi numeroase relatări din presa chineză menţionează că prima luare de poziţie a preşedintelui chinez a fost la 7 ianuarie, la o şedinţă a Comitetului de partid. O ştire publicată de agenţia de stat Xinhua pe 7 ianuarie informează că preşedintele Xi Jinping a participat la acea dată la şedinţa Comitetului de partid, dar nu a făcut nicio referire la evenimentele din Wuhan. Aceeaşi sursă menţionează şi că prima referire a preşedintelui chinez la situaţia din Wuhan a fost pe 20 ianuarie. Radio France International a catalogat ziua de 7 ianuarie drept ”un moment misterios în calendar”.
 
Zilele cu zero cazuri: în perioada 6 - 17 ianuarie, Wuhan nu a raportat niciun caz. A fost exact perioada în care în oraş au avut loc o serie de evenimente politice extrem de importante. Aproximativ 700 de oficiali, parlamentari şi înalţi reprezentaţi ai guvernului, au participat la conferinţe. Cu o zi înainte, pe 5 ianuarie, Wuhan raporta 59 de cazuri de îmbolnăvire şi niciun deces.
 
Reacţia primarului din Wuhan: Zhou Xianwang a acuzat timpul de reacţie al autorităţilor. Primarul din Wuhan a declarat într-un interviu pentru televiziunea CCTV că echipa sa ”nu a oferit informaţii despre situaţia din oraş în timp util”. Interviul pentru televziunea de stat chineză a fost oferit pe 27 ianuarie. Cu o zi înainte, primarul din Wuhan declara în cadrul unei conferinţe de presă că aproximativ 5 milioane de residenţi au plecat din Wuhan înainte de 23 ianuarie, momentul în care s-a oprit orice formă de transport. În raportul oficial de 37 de pagini nu se face nicio referire la aceste declaraţii.
 
Boala este controlabilă: Starea pacienţilor care sufereau de ”misterioasa pneumonie virală” era în ”mare măsură controlabilă”, relata agenţia de presă Xinhua într-un articol din 10 ianuarie, citând un expert. Profesorul Hu Ke, cel care oferea aceste declaraţii, spunea că majoritatea pacienţilor au dezvoltat simptome minore până la medii, iar unii dintre ei s-au recuperat şi au fost externaţi. Articolul era publicat cu doar o zi înainte ca Wuhan să raporteze primul deces provocat de coronavirus şi la cinci zile după ce o altă informare a Xinhua anunţa că nu există nicio dovadă că virusul se transmite de la om la om. Transmiterea de la om la om a fost confirmată de echipa de experţi condusă de profesorul Zhong Nanshan pe 20 ianuarie, se arată în raportul oficial publicat de agenţia de presă chineză. Măsurile de restricţie aplicate oraşului Wuhan au fost ridicate abia miercuri, 8 aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici