- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (21.05.2021, 20:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clinica simţurilor pierdute. După un an, 20% din cei care au avut COVID nu au gust şi miros
- După un an, 20% dintre cei infectaţi cu coronavirus nu şi-au recuperat gustul şi mirosul.
- Mai mulţi medici italieni au pus pe picioare centre de reabilitare pentru a le reda oamenilor plăcerea mâncării şi a mirosurilor.
Urmărește
3890 afișări
Clinica simţurilor pierdute
Paolo Boscolo Rizzo, profesor de rinologie la Universitatea din Trieste, s-a concentrat, de la începutul pandemiei, asupra pierderii mirosului şi gustului de către pacienţii cu COVID-19. Acum, participă la un proiect de reabilitare pentru pacienţii care încă se luptă să găsească plăcerea mâncării sau riscă să dea foc bucătăriilor deoarece nu simt mirosul de ars, scrie La Repubblica.
„Dintre cei infectaţi în primul val, 20% nu şi-au recuperat încă mirosul şi gustul. În unele cazuri au simţurile distorsionate. De exemplu, încurcă mirosurile plăcute şi cele neplăcute, spun despre cafea că miroase a gunoi”, explică Paolo Boscolo Rizzo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„Reabilitarea se bazează pe stimularea olfactivă”, adaugă Arianna Di Stadio, profesor de neuroştiinţe la Universitatea din Perugia.
Iniţiativa a pornit din spitalul Fano, regiunea Marche, şi a fost extinsă în alte centre italiene.
„Pacienţii încep cu un test olfactiv pentru a evalua daunele, apoi li se administrează esenţe pentru a stimula sistemul nervos şi a-l ajuta să se regenereze”, spune Di Stadio.
Cercetătorii descriu rezultatele ca fiind promiţătoare, dar nu suficiente pentru a fi publicate.
Nici până acum nu s-a ajuns la o unanimitate în explicarea pierderii simptomelor precum mirosul sau gustul. Ceea ce se ştie, explică Di Stadio, este că cele două simţuri se pierd întotdeauna împreună.
Tulburarea ar fi mult mai răspândită decât se crede.
„65-70% din cei infectaţi suferă de ea. Se crede că problema este mai frecventă în rândul persoanelor cu simptome COVID uşoare, dar ar putea fi o impresie greşită, deoarece cei cu simptome severe şi incapabili să respire nu observă cu siguranţă lipsa mirosurilor”, afirmă Paolo Boscolo Rizzo.
Dacă italienii diagnosticaţi cu COVID sunt de peste 4 milioane şi 20% nu au rezolvat problema, înseamnă că sute de mii de oameni nu se pot bucura de o cafea bună dimineaţa.
„Cei care suferă de asta ştiu cât de insuportabil este sentimentul. Sunt cei care încetează să mai mănânce şi să gătească. Mulţi declară că se simt frustraţi pentru că ceilalţi nu îi înţeleg, sistemul de sănătate nu acordă prea multă importanţă acestor simptome. Puţină empatie din partea noastră, a medicilor, este uneori de mare ajutor”, afirmă Paolo Boscolo Rizzo.
În ce priveşte ajutorul în centrele care participă la iniţiativă, pacientul este mai întâi supus unui test care măsoară pragul minim de percepţie a unui miros. Apoi, trebuie să distingă două mirosuri. În cele din urmă, face un aşa-numit test de „identificare”, prin care trebuie să numească 16 esenţe diferite.
Stimularea trebuie făcută acasă pentru un anumit număr de minute în fiecare zi. Oamenii trebuie să miroase bastonaşe îmbibate cu „parfumurile tradiţionale” din Italia - tocmai deoarece componenta emoţională este importantă - precum citrice, piersici, cafea, ciocolată sau parmezan.
„Nu ştim dacă şi când un pacient îşi va recupera simţurile pierdute”, spune neurologul din Trieste.
Pentru colega ei din Perugia, „pe măsură ce trece timpul, şansele unei recuperări complete sunt reduse, deoarece capacităţile regenerative ale sistemului nervos sunt limitate. Alte boli infecţioase provoacă afecţiuni similare. Am văzut că mirosul şi gustul pot fi recuperate chiar şi după trei ani. Evident, nu ştim cum va fi după coronavirus”.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe