CNN: Noi detalii despre investigaţiile OMS din Wuhan. 13 secvenţe ale virusului SARS-COV-2, descoperite în probe din 2019

  • CNN dezvăluie noi descoperiri ale anchetatorilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care analizează originile coronavirusului din China.
  • Există semne că focarul din Wuhan ar fi fost mult mai extins în decembrie 2019 decât se credea anterior.
  • Peter Ben Embarek, specialist OMS: „Coronavirusul circula pe scară largă în Wuhan în luna decembrie.”
  • OMS a obţinut pentru prima dată 13 secvenţe diferite ale virusului SARS-COV-2 din decembrie 2019.
  • Membrii echipei de investigaţie solicită acces la sute de mii de probe de sânge pe care autorităţile din China nu le-au pus la dispoziţia lor până acum.
Urmărește
14672 afișări
Imaginea articolului CNN: Noi detalii despre investigaţiile OMS din Wuhan. 13 secvenţe ale virusului SARS-COV-2, descoperite în probe din 2019

FOTO: Profimedia

Investigatorul principal al misiunii OMS, Peter Ben Embarek, a declarat pentru CNN, într-un interviu exclusiv, că au găsit semne ale răspândirii mai ample a coronavirusului în anul 2019. Astfel, în luna decembrie, în Wuhan ar fi existat deja mai bine de o duzină de tulpini ale virusului SARS-CoV-2.
 
Echipa a avut ocazia să comunice cu primele persoane infectate din China, potrivit raportărilor oficiale. Printre aceştia se află şi un bărbat de 40 de ani, fără antecedente de călătorie, care a primit rezultat pozitiv pe 8 decembrie 2019.

Apariţia unor date mai detaliate despre originea coronavirusului în urma călătoriei OMS în China poate clarifica teoriile lansate deja de alţi oameni de ştiinţă, care s-au angajat în cercetări de amploare. 

Embarek, OMS: „Virusul circula pe scară largă în Wuhan în luna decembrie”

Embarek, care s-a întors recent în Elveţia din Wuhan, a declarat pentru CNN că „virusul circula pe scară largă în Wuhan în luna decembrie, ceea ce reprezintă o nouă descoperire”.
 
Specialistul OMS în materie de siguranţă alimentară a adăugat că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat echipei 174 de cazuri de coronavirus din Wuhan şi împrejurimi, depistate în decembrie 2019. Dintre acestea, 100 au fost confirmate prin teste de laborator, iar alte 74 prin diagnosticarea clinică a simptomelor pacientului.
 
Embarek estimează că un număr atât de mare de cazuri grave, observate de medici înainte ca virusul să fie cunoscut şi studiat la scară largă, ar putea semnala prezenţa altor pacienţi neidentificaţi. Prin urmare, boala COVID-19 ar fi putut afecta peste 1.000 de persoane din Wuhan în decembrie 2019.
 
„De atunci nu am mai făcut nicio modelare”, spune el. „Dar ştim - în linii mari - că din populaţia infectată, aproximativ 15% sunt cazuri grave, iar marea majoritate sunt forme uşoare".
 

Wuhan, decembrie 2019: Cel puţin 13 secvenţe genetice diferite ale SARS-CoV-2 

Embarek a declarat că echipa, formată din 17 oameni de ştiinţă ai OMS şi 17 cercetători chinezi, a extins tipul de material genetic viral examinat în cazurile timpurii de coronavirus din Wuhan. Acest lucru le-a permis să se uite la probe genetice parţiale, reuşind astfel să obţină pentru prima dată 13 secvenţe diferite ale virusului SARS-COV-2 din decembrie 2019. Aceste secvenţe ar putea oferi indicii valoroase despre răspândirea geografică a virusului, precum şi despre momentul apariţiei focarului de COVID-19.

„Unele dintre ele (probe analizate - n.r.) provin din pieţe...Altele nu”, adaugă Embarek, făcând referire la piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, despre care se crede că a jucat un rol principal în răspândirea iniţială a virusului. 

Modificările în structura genetică a unui virus sunt frecvente şi, în mod normal, inofensive. Acestea apar în timp, pe măsură ce virusul se multiplică şi se transmite la oameni sau animale. 
 
Embarek a refuzat să tragă concluzii despre posibilele semnificaţii ale celor 13 tulpini virale pentru istoria bolii COVID-19.
 
Totuşi, descoperirea unui număr atât de mare de variante posibile ale coronavirusului ar putea sugera că acesta se afla în circulaţie de mai multă vreme, după cum au sugerat anterior şi unii virologi. Materialul genetic analizat de OMS este, cel mai probabil, prima dovadă fizică la nivel internaţional care susţine o astfel de teorie.
 
Profesorul Edward Holmes, virolog la Universitatea din Sydney, Australia, a declarat că „deoarece a existat deja diversitate genetică în secvenţele SARS-CoV-2 eşantionate la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai mult de o singură lună.”

Cazuri suspecte din toamna anului 2019. Rezultatele testului pentru anticorpi, efectuat în 2021

Embarek a adăugat că le-au fost aduse la cunoştinţă 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din China, depistate în perioada octombrie-noiembrie 2019. Localizarea lor geografică nu idică prezenţa unui posibil focar.
 
În ianuarie 2021, echipa OMS a cerut efectuarea unui test de anticorpi. Dintre cele 92 de persoane, 67 au fost de acord să fie testate şi toate au obţinut rezultat negativ. Embarek a precizat că sunt necesare teste suplimentare, întrucât rămâne neclar dacă anticorpii rezistă perioade atât de lungi în organismul foştilor pacienţi COVID-19.
 

Relaţia OMS-China. Investigaţiile continuă

Săptămâna trecută, echipa OMS a susţinut o conferinţă de presă de trei ore alături de omologii chinezi din Wuhan pentru a prezenta concluziile misiunii. De atunci, au apărut mai multe detalii cu privire la datele la care au avut - sau nu - acces. 
 
China a promis transparenţă şi sprijin în ancheta OMS. Răspunzând criticilor SUA referitoare la accesul la datele brute despre pandemie, Ambasada Chinei din Washington DC a transmis: „Ceea ce a făcut SUA în ultimii ani a subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi a afectat grav cooperarea internaţională în domeniul COVID-19”.
 
Echipa OMS speră să se întoarcă în Wuhan în lunile următoare pentru a continua investigaţiile, a declarat Embarek, fără a oferi date concrete despre viitoarea călătorie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici