Concluzia experţilor după evalurea reacţiei în faţa epidemiei de Covid-19: China şi OMS ar fi putut acţiona mai repede

  • OMS şi China ar fi putut acţiona mai repede la începutul epidemiei Covid-19, au concluzionat experţii independenţi.
  • Grupul de experţi subliniază că experţi subliniază că „prin referirea la cronologia iniţială a primei faze a epidemiei, putem vedea că ar fi fost posibil să acţionăm mai repede pe baza primelor semne”.
  • De la începutul crizei sănitare la sfârşitul anului 2019, OMS a fost puternic criticată pentru răspunsul său, întârziind în special recomandarea de purtare a măşti.
Urmărește
788 afișări
Imaginea articolului Concluzia experţilor după evalurea reacţiei în faţa epidemiei de Covid-19: China şi OMS ar fi putut acţiona mai repede

Profimedia

OMS şi China ar fi putut acţiona mai repede la începutul epidemiei Covid-19, au concluzionat experţii independenţi responsabili cu evaluarea răspunsului la nivel mondial, care consideră că răspândirea virusului a beneficiat pe pe urma unei ”epidemii în mare parte ascunsă, relatează Le Figaro.
 
În cel de-al doilea raport care va fi prezentat luni, 18 ianuarie, la o reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest grup de experţi subliniază că „prin referirea la cronologia iniţială a primei faze a epidemiei, putem vedea că ar fi fost posibil să acţionăm mai repede pe baza primelor semne”. „Este clar pentru Grupul Independent că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai energic de către autorităţile locale şi naţionale chineze în ianuarie,” se precizează în raport.
 
Experţii indică, de asemenea, reacţia târzie a OMS atunci când vine vorba de întâlnirea comitetului de urgenţă la începutul pandemiei şi reticenţa de a declara o urgenţă sanitară internaţională. „Nu este clar de ce nu s-a întâlnit înainte de a treia săptămână a lunii ianuarie şi nici de ce nu s-a putut conveni imediat cu privire la declararea unei urgenţe de sănătate publică de interes internaţional,” se mai scrie. Acesta este cel mai înalt nivel de alertă pentru o epidemie.
 
De la începutul crizei sănitare la sfârşitul anului 2019, OMS a fost puternic criticată pentru răspunsul său, întârziind în special recomandarea de purtare a măşti. Organizaţia a fost acuzată de Statele Unite că este extrem de îngăduitoare cu China, unde a apărut coronavirusul şi că a întârziat declararea unei stări de urgenţă globală pentru sănătate. În mai anul trecut, statele membre ale OMS au convenit asupra efectuării unei anchete independente, iar în iulie, şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat crearea Grupului independent responsabil cu stabilirea unei „evaluări oneste” a gestionării crizei.
 
Într-un an, pandemia de coronavirus a ucis oficial peste 2 milioane de oameni şi puţin sub o sută de milioane de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici