Consiliul UE a adoptat un sistem comun între statele membre pentru a defini zonele de risc din Uniunea Europeană

  • Miniştrii de externe din cele 27 de ţări ale UE au convenit asupra unor noi orientări la o reuniune din Luxemburg, punând în aplicare un sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE.
  • Ţările UE au convenit asupra unor criterii comune de coordonare a restricţiilor de călătorie cauzate de coronavirus într-un efort de a pune capăt confuziei aduse de a normelor naţionale care s-a dezvoltat în timpul pandemiei.
  • Propunerea include o hartă comună codificată pe culori precum şi un cadru comun pentru posibile măsuri, inclusiv reguli pentru testare, carantină şi formulare de localizare a pasagerilor.
Urmărește
790 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE a adoptat un sistem comun între statele membre pentru a defini zonele de risc din Uniunea Europeană

„O hartă comună cu coduri de culori, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informaţii exacte privind situaţia epidemiologică din UE şi din regiunile sale”, spune Comisia Europeană într-un comunicat.

Abordarea comună, care a fost propusă în încercarea de a unifica statele membre şi ţările asociate spaţiului Schengen în lupta împotriva pandemiei prevede următoarele:

  • Criterii cheie comune de evaluare a riscurilor
  • În timp ce în prezent, unele ţări evaluează riscul celorlalte state membre cu privire la ratele diferite de infecţii, noua abordare stabileşte criterii comune pentru evaluarea riscului de infecţie COVID-19 în fiecare ţară şi regiune.
  • Consiliul a convenit că evaluarea riscurilor va fi efectuată pe baza numărului de teste ale fiecărei ţări la 100.000 de locuitori în săptămâna anterioară datei evaluării, a procentului de teste pozitive în aceeaşi perioadă, precum şi a numărului de cazuri noi în la 100.000 în ultimele două săptămâni la nivel regional.


Abordarea comună a statelor membre prevede, de asemenea, o împărţire comună a zonelor de risc pe teritoriul Uniunii Europene, după cum urmează:

  • Verde (sigur în care să călătoriţi) - ţările în care numărul cazurilor detectate de coronavirus este sub 25 pe parcursul a două săptămâni, iar procentul testelor pozitive este mai mic de patru la sută
  • Portocaliu - ţările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 într-o perioadă de două săptămâni, totuşi procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este de patru la sută sau mai mult, precum şi zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 şi 150, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de patru la sută
  • Roşu (risc ridicat) - ţările rămase care nu se încadrează în celelalte două categorii de mai sus
  • Gri - ţările cu informaţii insuficiente disponibile pentru a evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici