COVID-19: Riscuri mai mici pentru persoanele cu o anumită grupă de sânge. Explicaţia cercetătorilor francezi

  • O anumită grupă de de sânge este cu până la 30% mai protejată de infectare, datorită caracteristicilor sale particulare.
  • Infectarea cu SARS-CoV-2 funcţionează pe acelaşi principiu ca transfuziile de sânge.
  • Grupa 0 de sânge este mai ferită de tromboze, o complicaţie pentru Covid-19.
Urmărește
108328 afișări
Imaginea articolului COVID-19: Riscuri mai mici pentru persoanele cu o anumită grupă de sânge. Explicaţia cercetătorilor francezi

Cei care au grupa sanguină zero sunt mai protejaţi de noul coronavirus, arată un studiu al Universităţii din Nantes. Oamenii de ştiinţă din Franţa au strâns date din întreaga lume, din peste 40 de studii, ca să ajungă la această concluzie.

Legăturile dintre grupa de sânge şi formele de COVID-19 dezvoltate de pacienţi au fost studiate încă de la începutul pandemiei. Anul trecut, un studiu din China spunea că riscul este redus cu 33% în cazul celor cu grupa zero de sânge. Studiul din Franţa are rezultate mai moderate, dar veştile tot sunt bune: riscurile pentru grupa zero de sânge sunt diminuate între 10 şi 30 la sută. Şi este scăzut, de asemenea, şi riscul de a face forme grave ale bolii. 

COVID-19: Riscuri mai mici pentru persoanele cu grupa sangvină 0. Care este explicaţia? 

Oamenii de ştiinţă spun că particulele virale preiau de la cel care le poartă antigenele din tractul respirator. Iar transmiterea virusului funcţionează la fel ca transfuziile de sânge.

Cei care au grupa zero de sânge pot primi transfuzii doar de la cei care au aceeaşi grupă. La fel şi în cazul virusului, dacă ajung la ei particule virale care au antigenul A sau B, le vor respinge. 

Virusologul francez Anne Goffard a explicat că anticorpii naturali ai celor care au grupa 0 de sânge nu îi dau voie proteinei spike să recunoască celulele pulmonare şi să le infecteze. O altă explicaţie este faptul că purtătorii grupei zero de sânge au un risc mai mic de a face tromboze care, la nivelul vaselor de sânge din plâmâni sau alte organe sunt una din principalele cauze ale agravării bolii sau chiar ale decesului. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici