COVID-19: Tulpina britanică şi cea braziliană, prezente în ape uzate din Italia

  • Tulpinile britanice şi braziliane ale coronavirusul sunt prezente în apele uzate din Perugia şi Abruzzo, arată o cercetare a Institutului Superior de Sănătate.
  • Potrivit studiului, apele uzate pot fi un instrument util pentru evaluarea transmiterii variantelor SARS-CoV-2 în centrele urbane.
  • Cercetarea, una dintre primele din lume, a fost realizată de un grup de lucru de la Institutul Superior de Sănătate.
Urmărește
1287 afișări
Imaginea articolului COVID-19: Tulpina britanică şi cea braziliană, prezente în ape uzate din Italia

FOTO: Profimedia

Variante ale virusului britanic şi brazilian SARS-CoV-2 au fost identificate pentru prima dată în apele uzate italiene, scrie ANSA.

Cercetarea, prima despre noile tulpini în apa uzată urbană din Italia şi printre primele din lume, a fost realizată de un grup de lucru de la Institutul Superior de Sănătate (Iss).

Rezultatele studiului demonstrează că apele uzate pot fi un instrument util pentru evaluarea transmiterii variantelor SARS-CoV-2 în centrele urbane.

Mutaţii tipice ale variantelor braziliene şi engleze ale virusului Sars-CoV-2 au fost găsite în apele uzate colectate în Perugia în perioada 5-8 februarie, iar mutaţii tipice ale tulpinei spaniole în probele colectate din instalaţiile de purificare din Guardiagrele, Abruzzo, în perioada 21-26 ianuarie a.c.

Cercetătorii ISS au explicat că pentru a permite un screening rapid, practic şi simplu al tulpinilor care circulă, a fost dezvoltată o metodă. Aceasta prevede amplificarea şi secvenţierea unei părţi a genei S care conţine mutaţiile. Metoda, testată iniţial pe probe clinice (teste nazofaringiene), a fost ulterior aplicată analizei apelor uzate colectate în canalizare, înainte de purificare. Astfel a fost identificată prezenţa mutaţiilor caracteristice ale variantelor britanice şi braziliene în unele zone ale Italiei în care erau pacienţi cu Covid-19.

„Rezultatele noastre confirmă potenţialul epidemiologic bazat pe apele uzate, nu numai pentru studiul tendinţelor epidemice, ci şi pentru a explora variabilitatea genetică a virusului”, a spus Luca Lucentini, directorul Departamentului pentru Calitatea şi Sănătatea Apelor.

„Perspectivele sunt promiţătoare, mai ales dacă monitorizarea apelor uzate se aplică în diferite ţări europene, chiar dacă deocamdată nu pentru căutarea tulpinilor”, a adăugat Lucia Bonadonna, directorul Departamentului de Mediu şi Sănătate al ISS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici