Creşte numărul ţărilor care abandonează restricţiile în pandemie. Situaţia actualizată în Europa

În Vestul Europei, după Marea Britanie şi Danemarca, lista celor care renunţă la restricţii este în creştere.

Urmărește
6105 afișări
Imaginea articolului Creşte numărul ţărilor care abandonează restricţiile în pandemie. Situaţia actualizată în Europa

Creşte numărul ţărilor care abandonează restricţiile în pandemie. Situaţia actualizată în Europa

Franţa a început şi ea să reducă restricţiile împotriva pandemiei, aşa cum era de aşteptat din 20 ianuarie. Infecţiile rămân numeroase (peste 300 de mii în 24 de ore) dar mai mici decât săptămâna trecută, totalul deceselor încă mare (264 pe zi în medie în ultima săptămână), dar în scădere. Autorităţile sanitare estimează că situaţia se îmbunătăţeşte încet, dar sigur, iar vârful celui de-al cincilea val a trecut.

Măştile în aer liber nu mai sunt obligatori în aer liber de miercurea trecută, ci doar recomandate doar atunci când se formează grupuri, de exemplu în timpul mitingurilor politice din piaţă. Pe stadioane şi alte locuri destinate găzduirii publicului se elimină limita de intrare, care până acum era de 2.000 de persoane în interior şi 5.000 în aer liber.

Smart working, care de la începutul lunii ianuarie în Franţa era obligatoriu în birouri timp de 3-4 zile pe săptămână, este acum doar recomandat. „Continuăm să credem că smart working este un instrument eficient - ​​spune ministrul Muncii, Elisabeth Borne - care trebuie modulat în funcţie de situaţia din birouri”. Următoarea etapă este programată pentru 16 februarie, când concertele şi discotecile vor fi din nou autorizate, după ce au fost închise pe 10 decembrie.

Gestionarea pandemiei este una dintre temele campaniei electorale pentru preşedinţia Republicii (votarea are loc pe 10 şi 24 aprilie) şi, potrivit sondajelor, majoritatea francezilor consideră munca lui Emmanuel Macron pozitivă. Una dintre laudele guvernului, de a menţine şcolile mereu deschise, cu excepţia săptămânilor primei închideri din 2020, a fost pusă sub semnul întrebării la începutul lunii ianuarie din cauza creşterii puternice a infecţiilor din cauza variantei Omicron şi a protocolului de sănătate complex.

Germania vrea a patra doză

În ciuda opiniei contrare a OMS, ieri, Germania a recomandat o a patra doză, la trei luni de la a treia, pentru persoanele vulnerabile şi în termen de şase luni pentru personalul medical. În Franţa, însă, ipoteza unei a patra doze este acum exclusă, însă ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, a spus că ar putea fi luată în considerare după trecerea sezonului de vară.

În Suedia, guvernul a anunţat ieri încetarea tuturor restricţiilor încă în vigoare, precum închiderea barurilor şi restaurantelor la ora 23 sau obligaţia de a purta măşti în transportul public, începând de miercurea viitoare.

Danemarca a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a ridicat restricţiile marţi, urmată de Norvegia, câteva ore mai târziu. În ceea ce priveşte Finlanda, guvernul a anunţat ieri încetarea limitei de admitere la evenimente culturale sau sportive începând cu 14 februarie, în vederea eliminării aproape totale a măsurilor anti-Covid începând cu 1 martie.

„Pandemia nu s-a terminat dar suntem într-un fel de armistiţiu”, a spus ieri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, Hans Kluge. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici