- Home
- Coronavirus
- (17.07.2020, 17:00)
- Eugenia Foarfecă , Andreea Burnar
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum am evoluat în 100 de ani: Gripa spaniolă din 1918 vs. COVID-19
- La nivel mondial, sunt peste 580.000 de decese puse pe seama Covid 19
- Gripa spaniolă a ucis în jur de 50 de milioane de oameni în 2 ani
- Gripa spaniolă a fost letală în mod deosebit în cazul persoanelor tinere, cu vârsta medie de 28 de ani
- Virusul SARS Cov 2 a răpus cu preponderenţă persoane în vârstă, cu boli asociate
- Dr. Adrian Marinescu: Acum avem mai multe posibilităţi de intervenţie decât în perioada gripei spaniole
- Gripa spaniolă s-a terminat în 1920, când societatea a dezvoltat imunitatea de turmă
Urmărește
11321 afișări
Clebrul Anthony Fauci, epidemiologul care conduce lupta anti Covid în SUA alături de echipa sa, a spus recent că pandemia de Covid 19 ar putea căpăta proporţiile gripei spaniole din 1918.
Comparaţia pandemiei actuale cu cea a gripei spaniole nu se poate face în aceiaşi termeni, spune medicul Adrian Marinescu.
Gripa spaniolă a infectat aproape 500 de milioane de oameni între 1918 şi 1920 , în întreaga lume, adică un sfert din populaţia mondială, în 3 valuri de infectare. Gripa spaniolă a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni. Virusul SARS cov 2 a răpus până acum aproape 600.000 de oameni, şi sunt experţi care susţin că numărul deceselor nu va fi sub nicio formă apropiat de cel dat de gripa spaniolă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Dacă gripa spaniolă a fost letală în mod deosebit în cazul persoanelor tinere, cu vârsta medie de 30 de ani, pandemia actuală răpune în cea mai mare parte persoane în vârstă, care au şi alte boli asociate, precum cele cardiovasculare, diabet sau obezitate.
Putem deosebi foarte bine lucrurile şi la rapiditatea cu care cele două tipuri de virus, H1N1 şi SARS Cov 2 ucid. Dacă în cazul gripei spaniole experţii de atunci aveau în faţa ochilor oameni care se stingeau în decurs de doar câteva ore, acum boala are diferite etape de evoluţie, iar gradul de vindecare este ridicat.
Dacă în cazul gripei spaniole pacienţii erau trataţi doar cu aspirină, astăzi există diferite scheme de tratament şi mai multe vaccinuri intrate deja în studiu clinic, spune medicul Marinescu.
Un ton calm are şi Profesorul Astărăstoae, care, analizând modul în care autorităţile de la noi au acţionat, spune că măsurile luate au fost pe alocuri exagerate.
„Atunci singurul tratament era aspirina, posibilitatea de comunicare, de intervenţie erau cu mult reduse. Nu cred că putem să comparăm cu gripa spaniolă şi nu cred că lucrurile pot să stea în acest fel. Avem mult mai multe posibilităţi de intervenţie, fie că vorbim de tratament, fie că dorim să vorbim de un vaccin cât de curând. Şi oricum toate lucrurile sunt conectate, soluţiile care vin de la OMS sunt luate unitar, peste tot în aşa fel încât să sperăm că lucrurile se vor echilibra curând”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.
Întrebat dacă am fost închişi inutil în această „colivie”, din cauza coronavirusului, acesta a răspuns: „Opinia mea este că da, pentru că măsurile nu au fost proporţionale cu gravitatea. Dacă înţeleg că în primele două săptămâni când toată lumea era speriată şi nu ştia despre ce e vorba, în continuare a fost numai orgoliu, ambiţie, experţi medicali orgolioşi şi limitaţi care nu s-au gândit la ce se întâmplă în viitor cu economia, cu cultura, cu starea spirituală, cu starea psihică a fiecăruia în parte.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe