Cum poţi şti cu adevărat dacă ai fost deja infectat cu COVID-19 şi ce ar trebui să faci

  • Simptomele noului coronavirus variază, iar faptul că multe ţări nu testează destui oameni ar putea însemna că nenumărate cazuri rămân nedepistate
  • Este posibil să afli dacă te numeri printre cei nedepistaţi?
  • Cum ar trebui să te comporţi dacă tu consideri că ai fost deja infectat?
Urmărește
23000 afișări
Imaginea articolului Cum poţi şti cu adevărat dacă ai fost deja infectat cu COVID-19 şi ce ar trebui să faci

Sursa foto: Profimedia

Există vreun mod prin care se poate afla dacă cineva a fost infectat cu noul coronavirus în trecut?

Dr. William Hillman, de la spitalul din Massachusetts, spune că în acest moment nu există un test care poate determina acest lucru. „Suntem în curs de dezvoltare a unor teste de anticorpi pentru a verifica infectarea anterioară, dar acestea nu sunt încă pregătite pentru utilizarea clinică. Singura modalitate sigură prin care putem şti dacă am avut noul coronavirus este să ne testăm atunci când îl avem şi rezultatul testului să fie pozitiv”.

Aş fi putut să am deja COVID-19 şi să fi fost asimptomatic?

„Noul coronavirus are de fapt un spectru larg de simptome, de la oameni care sunt complet asimptomatic şi nu s-ar gândi în veci că au boala, până la oameni cu simptome foarte uşoare, similare gripei - durere în gât, congestie nazală - dar şi pacienţi cu simptome precum febră, dureri musculare, dificultăţi de respiraţie şi tuse”, spune Hillman. „Există de asemenea şi cazuri în care COVID-19 se manifestă în mod sever, pacienţii pe care îi vedem în spital cu insuficienţă respiratorie şi care au nevoie de internare la terapie intensivă”.

Câţi dintre purtători sunt asimptomatici?

Dr. David Buchholz, de Centrul medical Irving al Universităţii Columbia, spune că „momentan, în New York, sunt testaţi doar cei mai bolnavi oameni”. „Aşa că, nu putem şti cu adevărat câţi purtători nu prezintă simptome. Totuşi, un studiu din Islanda, care a fost efectuat pe un segment larg din populaţie, arată că 50% dintre cei care au fost depistaţi pozitiv nu aveau simptome”, a mai spus medicul. 

Sunt oamenii asimptomatici şi contagioşi?

„Un procent semnificativ al populaţiei care este total asimptomatic este şi contagios pentru o perioadă de timp. Doar că nu ştiu pentru cât timp exact în acest moment, pentru că nu avem echipamentele potrivite pentru testarea infecţiilor asimptomatice”, a declarat Hillman. 

„Atunci când oamenii sunt asimptomatici, ei sunt şi contagioşi. Cu o zi sau două înainte să prezintă simptome, cel mai probabil vor fi contagioşi”, a continuat medicul. 

Ar trebui să ne comportăm diferit dacă noi credem, dar nu ştim cu certitudine, că am avut deja virusul 2019-nCov?

„Trebuie să ne distanţăm social. Din moment ce nu există un mod sigur de a şti dacă l-am contractat, eu m-aş comporta ca şi cum nu l-am avut. Continuaţi să faceţi ceea ce cu toţii ar trebui să facem în aceste momente: distanţare socială şi igienă corectă a mâinilor”, a declarat Buchholz, pentru The Guardian. 

Dacă am avut deja COVID-19, mă pot îmbolnăvi din nou?

„Nu există dovezi momentan care arată că oamenii au contractat de mai multe ori virusul. Cineva cu un sistem imunitar normal care poate reacţiona la virus şi se poate însănătoşi ar trebui să fi dezvoltat imunitatea necesară pentru mai mult timp, cel puţin un an, dacă nu pe viaţă”, a spus Buchholz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici