Video De ce este pandemia de Covid-19 mai greu de oprit decât epidemiile de SARS şi MERS?

  • Tulpinile de virus corona, o realitate cu care ne confruntăm de zeci de ani
  • Un epidemiolog îţi explică de ce epidemiile de SARS şi MERS au fost limitate
  • Noul coronavirus, greu de ţinut în frâu din cauza simptomelor uşoare
Urmărește
4790 afișări

Pandemia de Covid-19 a luat planeta pe nepregătite. Au mai fost epidemii provocate de virusuri corona, însă ele nu au avut o asemenea amploare. Un profesor de epidemiologie îţi spune cu ce ne-am confruntat de 20 de ani încoace.

Prin adaptarea unui subtip de coronavirus de la un organism extrauman a determinat apariţia acelui SARS, sindromul de detresă respiratorie acută severă, care s-a extins în mai multe ţări. Atunci acest sindron de detresă respiratorie acută severă a determinat un număr foarte mare de decese, chiar mai mare decât acest SARS – Cov2.

Epidemia de SARS din 2003 a făcut aproape 800 de victime, la peste 8000 de îmbolnăviri. La zece ani după aceasta, omenirea era din nou confruntată cu un coronavirus, şi mai ucigător. Un coronavirus infecta atunci peste 2000 de oameni, cu o rată a mortalităţii de 35 la sută.

În 2013, un alt subtip de coronavirus, de data aceasta de la o altă gazdă extraumană a determinat această forţare a barierei interspecie, pentru că aşa fac microorganismele, încearcă să depăşească specia pe care o contaminează şi să extindă la specia umană, a dus la apariţia MERS-ului. MERS-ul este sindromul acut respirator sever care s-a focalizat în Orientul Mijlociu.

Deşi mult mai periculoase pentru sănătate, cu o raţă a moralităţii ridicată, aceste tulpini de virus corona au putut fi ţinute în frâu. Pe de o parte, spun experţi intervievaţi de forumul economic mondial, este posibil ca încălzirea vremii să fi dus la dispariţia acestora. Dar a contribuit şi faptul că măsurile de izolare au fost mai eficiente. Pentru că simptomele date de SARS şi MERS apar rapid şi sunt de intensitate mare, oamenii au putut fi plasaţi în carantină. Noul coronavirus însă dă un debut al simptomelor mult mai blând, de aceea este transmis la scară largă de cei care nu ştiu că sunt infectaţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici