De la ruşi vine vaccinul anti Covid, dar nu şi dovezile că este eficient! Dr. Gindrovel Dumitra: Este posibil ca experţii să fi ars unele etape

  • Preşedintele Vladimir Putin anunţă că ţara sa a înnregistrat deja primul vaccin anti Covid-19
  • Putin a explicat că vaccinul este sigur şi că oferă o imunitate durabilă
  • Experţii ruşi nu au publicat însă date din studiile preclinice şi clinice pentru acest vaccin
  • Agenţia Europeană a Medicamentului nu poate autoriza vaccinul fără dovezi legate de siguranţa şi eficacitatea vaccinului
Urmărește
2160 afișări

Ai aflat vestea mare că astăzi a fost înregistrat primul vaccin anti Covid, în Rusia. Ţi-a spus-o chiar Preşedintele Putin care a mărturisit că şi-a vaccinat chiar una dintre fete cu acest vaccin, care ar fi avut doar o febră uşoară în urma imunizării.

Putin a explicat şi că vaccinul oferă o imunitate durabilă, care ar putea ţine doi ani. Problema este însă că, până acum, Rusia nu a publicat studii legate de diferite faze de testare, aşa cum au făcut specialiştii de la Oxford University şi compania americană Moderna.

Preşedintele Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Dr. Gindrovel Dumitra, îţi spune că este foarte posibil ca experţii ruşi care au lucrat la acest vaccin să fi ars etapele.

Ori, pentru Europa, Agenţia Europeană a Medicamentului, organismul care permite punerea în circulaţie a vaccinurilor, nu va putea autoriza acest vaccin dacă producătorul nu prezintă dovezi cu privire la siguranţa şi eficacitatea lui. Rusia, în schimb, nu a pus la dispoziţia lumii ştiinţifice date din studiile preclinice şi clinice.

„Totuşi, ne aflăm la aproximativ 6-7 luni din momentul în care această pandemie a început să evolueze la nivel mondial, pot să fac o comparaţie cu recomandările oficiale ale organismelor europene, European Medicine Agency (Agenţia Europeană a Medicamentului),  respectiv FDA ( Food and Drug Administration SUA – Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente SUA) care au recomandat accelerarea procesului de dezvoltare a studiilor clinice prin suprapunerea etapelor şi în niciun caz prin arderea etapelor. Nu avem la cunoştinţă în ceea ce priveşte rezumatele, atât din fază 1, cât şi din fază 2, nu mai vorbesc de fază 3. Pot să fiu un pic pesimist în ceea ce priveşte aceste rezultate pe care le-a dat Rusia în acest moment. Ca şi medic, în primul rând nu-mi permit să recomand un vaccin de a cărui siguranţă şi eficacitate nu sunt pe deplin convins”, mai spune Dr. Gindrovel Dumitra, Preşedintele Grupului de Vaccinologie al SNMF. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici