Descoperire la Harvard: „efectul nocebo”, de care mulţi pacienţi suferă după vaccinul anti-COVID

Oamenii de ştiinţă de la Harvard trag concluzia: multe tulburări uşoare după vaccinul anti-COVID sunt doar rodul imaginaţiei.

Urmărește
6868 afișări
Imaginea articolului Descoperire la Harvard: „efectul nocebo”, de care mulţi pacienţi suferă după vaccinul anti-COVID

Descoperire la Harvard: „efectul nocebo”, de care mulţi pacienţi suferă după vaccinul anti-COVID

Au fost examinate 12 studii clinice asupra vaccinurilor: 76% dintre reacţiile adverse uşoare înregistrate după prima doză şi 52% dintre cele observate după a doua s-au datorat „efectului nociv”, denumit „nocebo”.

Cercetările efectuate în SUA au descoperit că mai mult de două treimi din afecţiunile pe care oamenii le-au experimentat după administrarea vaccinului COVID se datorează mai degrabă imaginaţiei decât vaccinului în sine.

Oamenii de ştiinţă au numit această reacţie psihologică „nocebo”, opusul „placebo”, medicamentul fals care îi face pe cei bolnavi să se simtă mai bine în timp ce sunt total inactivi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici